Médiatörvényt, a kampány során pedig választási törvényt is sértett a média jelentős része, mivel a megkövetelt kiegyensúlyozott tájékoztatást, a kampány során pedig az esélyegyenlőséget nem biztosították. A Jobbikkal szembeni tömeges jogsértések miatt a párt a jövőre nézve külön stábot állít fel a hivatalos panaszok és jogorvoslatok elkészítésére - írja Novák Előd sajtófőnök, alább a folytatás.
A mostani kampány idején csak jelképesen három panaszt nyújtottam be az ORTT-hez: a Nap-kelte, a TV2 és az ATV ellen. Utóbbi ügyében még nem született döntés, a másik két műsorszolgáltatót első fokon elmarasztalták, s a Jobbik politikusainak meghívására kötelezték őket.
Az MTV jogi képviselőjének a tárgyalás utáni, de még az eljáró ORTT Panaszbizottság jelenlétében tett cinikus kijelentése azonban rávilágít a magyarországi jogrendszer csődjére: „Persze, majd meghívjuk Novák urat a jogerőre emelkedés utáni első Kereszttűz-adásba: két év múlva.” Ez a „próbaper” Horn Gábor rágalmain alapul, akinek – közpénzből – „bérelt helye” van az egyik legnézettebb műsoridőben (pl. az ORTT-tárgyalás reggelén ugyanúgy a Kereszttűzben ismételhette meg ugyanazokat a rágalmakat). Mégis lehet haszna a panaszbeadványoknak, ugyanis a reggeli MTV-adásba írásos kifogásaim benyújtása előtt a Jobbikot emberemlékezet óta nem hívták be, azóta (az elmúlt két hónapban) öt meghívást kaptunk (ebből egyszerre hármat az ORTT-tárgyalás előtt néhány órával), ezzel legalább a kampányidőszakban statisztikailag biztosítva az esélyegyenlőséget a Nap-keltében.
A TV2-be utoljára nem olyan régen, 2008. szeptember 3-ára hívtak jobbikos politikust (Morvai Krisztinát), pedig a mostani kampány során is folyamatosan téma volt stúdiójukban a Jobbik Magyarországért Mozgalom, így az ORTT szerint még a műsorfolyam összességében sem valósult meg a kiegyensúlyozottság, nem csak abban az egy esetben, mely miatt a Jobbik valamely politikusának meghívását indítványoztam, válaszadásul a fideszes vendég, Szijjártó Péter csúsztatásaira.
A Fidesz honlapján ma újabb rágalmak jelentek meg a Jobbikról. Szerintük „az MSZP-SZDSZ-es körök által támogatott vagy kitartott hírműsorok, televíziók állandó vendégei lettek a Jobbik vezetői. Az elmúlt hetekben a Napkeltében - melyet nem véletlenül csúfoltak még a baloldalon is "Pártkeltének" - szinte többet szerepelt a Jobbik, mint az MSZP. A baloldali körök által kézivezérelt műsorban folyamatosan futott a Jobbik hirdetése is - azaz ide nem sajnálták a pénzt a radikális párt egyébként nagyon kritikus médiamunkásai.” A cikk szerint a Nap-kelte műsorvezetői szándékosan gyenge, nem eléggé harcias teljesítményt nyújtottak a Jobbik képviselőivel szemben (ezt döntsék el a nézők - Morvai legutóbbi Kereszttűz-harca itt -, bár nem kevésbé abszurd állítások, mint a korábbiak), végül egy kis, a Fidesztől megszokott sejtetés: „Bár a baloldali média Jobbikot felemelő nyomulása elsőre talán sokakat meglep, az mégsem lehet véletlen.”
A Jobbik egyébként tévés hirdetésekre a Fidesz ezirányú pénzkeretének töredékét költötte (bár a műellenzéki párt a média kampányfinanszírozást firtató körkérdéseire nem válaszolt, így pontos számok nincsenek), s a Jobbik szívesebben rendelte volna meg kampányfilmjeinek sugárzását a Hír TV-ben vagy az Echo TV-ben, azonban a fideszes műsorszolgáltatók piaci áron sem biztosítottak erre lehetőséget. Jobbikos politikust egyébként a TV2-höz hasonlóan szintén 2008 szeptembere óta nem hívtak be a Hír TV-be.
Novák Előd
a Jobbik sajtófőnöke
(jobbik.hu)