Meglepő eredménnyel zárult a Transparency International és a Freedom House koordinálásával, a Hírszerző részvételével, az átlátható pártfinanszírozásért zajló kampány első köre. A résztvevő szerkesztőségek munkatársai a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Jobbik listavezetőit keresték meg azt firtatva, milyen forrásból mennyit költenek a kampányra. A Fidesz és az MDF válaszra sem méltatta az érdeklődőket, az MSZP-től és az SZDSZ-től kitérő mondatokat kaptunk. Egyedül a Jobbik adott konkrét válaszokat a kérdésekre - ismeri be még a cionista Hírszerző is, alább összeállításuk folytatása változatlan formában.
Mindössze három párt, az MSZP, az SZDSZ és a Jobbik méltatta válaszra az átlátható párt- és kampányfinanszírozásért összefogott szerkesztőségek, a Hírszerző mellett az Origo, a FigyelőNet, az MTV Szempont című műsora, a Bors, a Kreatív című folyóirat és a Pannon Lapok Társasága munkatársainak érdeklődését, amelyben az EP-választáson induló parlamenti pártok és a Jobbik listavezetőinél érdeklődtek az iránt: milyen forrásból és mennyit költenek a júniusi voksolást megelőző választási hadjáratra (ebben a körben a megkérdezettek között nem szerepelt az LMP, amely csak e hét végére gyűjtötte össze az induláshoz szükséges kopogtatócédula-mennyiséget).
Kérdéseinket a Fidesz és az MDF válaszra sem méltatta. Az MSZP és az SZDSZ, mint látható, kitért - legnagyobb meglepetésünkre a Jobbik volt az egyetlen, EP-választáson induló szervezet, amelytől kérdéseinkre konkrét válaszokat kaptunk.
Íme a kérdések és a mindössze három párttól beérkezett válaszok:
Összesen mennyi pénzt költött és tervez költeni az ön által képviselt párt a 2009-es európai parlamenti választásokat megelőző kampány során kommunikációra?
MSZP: Kb. 100 millió forintot.
SZDSZ: Terveink szerint az európai parlamenti választások előtt fizetett hirdetésekre és kampánykiadásokra 100 millió forintos nagyságrendet kívánunk költeni.
Jobbik: A kampány közepén nehéz pillanatnyi egyenleget mondani, de összesen 29 és 31 millió forint közötti összeg áll ehhez rendelkezésünkre, amelyet mind a kampányra akarunk fordítani, illetve nagy részét már fel is használtuk.
Ebből az összegből mennyi megy kommunikációs anyagok tervezésére és előállítására, médiafoglalásra és rendezvényszervezésre?
MSZP: Mindez a kampánystratégia része, amiről nem szokott senki előzetesen beszélni.
SZDSZ: A kampányköltségek pontos belső megoszlásáról ezen a ponton még csak hozzávetőleges információink vannak, de terveink szerint a költségek 70-80%-át költjük médiafoglalásra, a fennmaradó rész az egyéb kiadásokra megy el.
Jobbik: Elemzésre, tervezésre nem költünk, azt szakértő tagjaink ingyen csinálják meg. Anyagok előállítására, médiafoglalásra és rendezvényszervezésre a kampányra szánt összeg 80 százalékát tervezzük fordítani.
Pontosan mennyi és milyen médiafelületet használnak fel a kampány során?
MSZP: Mindez a kampánystratégia része, amiről nem szokott senki előzetesen beszélni.
SZDSZ: A kampányban eddig jórészt outdoor felületeket használtunk. A kampány utolsó szakaszában tervezzük televíziós hirdetések igénybevételét.
Jobbik: Kb. 300 óriásplakátunk lesz május 15-étől egy hónapig, a tévé- és rádióreklámokat még nem látni tisztán, de kb. 5 milliót szánunk rá, internetes hirdetésre várhatóan nem költünk, mert elég erősek vagyunk a neten anélkül is, szívességi lehetőségeket is kapunk e téren bőven. Egymillió szórólapunk készült, plakátok és matricák mennyisége még tervezés alatt áll.
Pontosan hány és mekkora létszámú eseményt terveznek?
MSZP: Szintén a kampánystratégia része, amiről nem szokott senki előzetesen beszélni. Több száz településre utaznak el jelöltjeink, hogy minél több emberrel találkozhassanak. Az eseményekről a média útján tájékoztatást adunk.
SZDSZ: Az SZDSZ 2009-es európai uniós kampányának két központi rendezvénye volt és lesz: a kampánynyitó, illetve kampányzáró rendezvényünk. A párt különböző helyi szervezeteinek vannak kisebb helyi rendezvényei is - ahogyan vannak ilyenek kampányidőszakon kívül is -, melyeket ők maguk szerveznek és rendeznek, ezek azonban nem a párt kampánykeretéből vannak megtartva.
A kérdés másik felét azonban nem tudjuk pontosan megválaszolni: az SZDSZ rendezvényeit annyi ember látogatja, ahányan arra eljönnek: a szabad demokraták más pártokkal szemben nem szoktak buszokkal, vagy vonattal külön látogatókat szállítani rendezvényeikre.
Jobbik: Tavaszi Hadjárat néven kb. 400 helyszínen tartunk fórumot, ezeken nagyságrendileg 30-500 ember vesz részt.
Pontosan mennyit költöttek a kampánynyitó nagyrendezvényre, és mekkora létszámmal zajlott?
MSZP: A kampánynyitó a minden évben megrendezett majális volt.
SZDSZ: A Városháza parkban megrendezett Egy a magyar kampánynyitó rendezvényünkön körülbelül négy- ötezer ember vett részt. A rendezvény költségeit kizárólag a hangosítással és a fellépők tiszteletdíjával kapcsolatos kiadások jelentették - ez néhány millió forintos nagyságrendet tesz ki.
Jobbik: A március 15-ei kampánynyitó költsége 986 000 forintba került és kb. tízezer ember vett részt rajta.
Pontosan milyen forrás(ok)ból finanszírozza a párt a kampányráfordításokat? Mekkora részt fedeznek állami támogatásból, adományból (pontosan kiktől) és hitelből (ez honnan származik és mi a fedezete)?
MSZP: A párt költségvetéséből.
SZDSZ: A kampányköltségvetésnek nincs külön bevételi oldala: a kérdésben szereplő elemek a párt, és nem a kampányfinanszírozás bevételeit jelentik. A kampány egésze a párt központi költségvetéséből kerül finanszírozásra; a kérdésben említett bevételi források e központi - kampányidőszakon kívüli - költségvetést érintik. E központi költségvetés bevételeivel és kiadásaival az SZDSZ minden évben elszámol; a beszámoló a Magyar Közlönyben is megjelenik, s azt az Állami Számvevőszék ellenőrzi.
Jobbik: Állami támogatást a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006-os választási eredménye alapján közvetve kapunk, Csurka Istvánnal vitáink vannak, eddig kb. 26 millióhoz jutottunk hozzá. Magánszemélyektől havonta összesen kb. egymillió forint pénztámogatást kapunk, nagyobbrészt kisemberek befizetései révén az 500 forinttól a 20 000 forintos támogatásig; felvett hitelünk nincs.
A párt által a kampányban igénybevett szolgáltatásoknak mekkora hányada az, amit nem pénzben térítenek meg?
MSZP: Nehéz kikalkulálni. Párttagok és aktivisták szabadidejük terhére vesznek részt a kampányban.
SZDSZ: Vannak olyan művészek-előadók, akik olykor ingyen vállalják a fellépést az adott rendezvényen, de az ilyen esetek elhanyagolható részét adják a kampánynak. Az SZDSZ aktivistái szintén térítés nélkül dolgoznak, ám ennek pénzügyi értékét nem tudnánk pontosan megbecsülni.
Jobbik: Nehéz megbecsülni (pl. az emberek beszélgetése is hasznos kampánynak minősül), de több mint fele.
Van olyan eleme a kampánynak, amelyet nem a párt számlájáról, hanem egyéb külső forrásból finanszíroznak? Ha igen, akkor mi az, és mennyibe kerül?
MSZP: Nincs.
SZDSZ: A pártnak a kampány során vannak alvállalkozói, akik bizonyos ügyekben a párt nevében járnak el, így vannak olyan költségek, melyek technikailag nem közvetlenül a párt számlájáról, ám természetesen a párt megrendelésére kerülnek kifizetésre.
Jobbik: Természetbeni felajánlások vannak, amit tekinthetünk úgy, hogy az illetőnek pénzbe kerül, de ezt nem tudjuk megbecsülni.
Összesen hány ember dolgozik a kampányon, ebből mennyien állnak a párt és alapítványa (külön-külön) alkalmazásában?
MSZP: 10 fős kampánystáb, akik a párt alkalmazásában álló dolgozók, aktivisták, önkéntesek, és valójában mindenki, hiszen kampányidőszak van.
SZDSZ: Az SZDSZ-nek nincs elkülönült kampányapparátusa, a párt állandó fizetett alkalmazottai-tanácsadói vesznek részt a kampányban. Míg a tanácsadók egy része vállalkozási és megbízási szerződéssel kapcsolódik a párthoz, a párt apparátusa logikusan a párt alkalmazottait jelenti, szám szerint 35 főt.
Jobbik: Több ezren kampányolnak, a központi kampányszervezéssel kb. tucatnyian foglalkoznak társadalmi munkában, mindenki fizetés és költségtérítés nélkül dolgozik.
Milyen szerepet vállal a kampányban a párt alapítványa, támogat-e kiadványokat, rendezvényeket vagy egyéb kampányköltéseket?
MSZP: Semmilyen szerepet nem vállal a kampányban.
SZDSZ: Az SZDSZ által alapított Szabó Miklós Alapítvány a hatályos törvényeknek megfelelően semmilyen módon nem vesz részt a párt- illetve kampányfinanszírozásban. Az Alapítvány, kampányidőszakban és azon kívül is a párttól függetlenül működik, állapítja meg programját és dönt költségvetéséről. A SZDSZ és az Alapítvány független szervek; az Alapítvánnyal kapcsolatos részletes információt maga az Alapítvány tud szolgáltatni.
Jobbik: A Jobbiknak nincs hivatalos pártalapítványa.
(Hírszerző)