Felkereste budapesti lakásán a legnagyobb brit bulvárlap Csatáry Lászlót, akit az idős embereket halálukig zaklató Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart.

Csatáry László
A The Sun nevű szennylap két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riportereket küldött Budapestre, hogy zaklassák Csatáryt, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt. A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást ellene "háborús bűntett" elkövetésének gyanúja miatt, a Képíró Sándort halálba kergető Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének feljelentése alapján. A gyilkos zsidó a minap Budapesten, Az utolsó esély akció - küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért című könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatóján eldicsekedett vele, hogy ellátogatott a budapesti főügyészségre, és azt "kérte" a főügyésztől, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy Csatáry bíróság elé kerüljön, és ne tudjon elutazni Magyarországról.

Efraim Zuroff, a magyarok halálának örvendő zsidó
A The Sun vasárnapi cikkben Csatáry László "Ladislaus Csizsik-Csatáry" néven szerepel, és a lap szerint 97 éves. A The Sun írása szerint Csatáry 15.700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és "holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai - a Wiesenthal-központtól kapott adatok alapján - kiderítették, hogy "Budapest egyik elegáns kerületében" él, "két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette. A The Sun riporterei felkeresték a lakást, és lefotózták, amint Csatáry ingben, zokniban és alsóneműben ajtót nyit a csengetésre. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy tagadja-e a terhére rótt bűncselekményeket, Csatáry - aki évtizedeken át Kanadában élt - a riport szerint "kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

A The Sun stábja a lap vasárnapi beszámolója szerint még e konfrontáció előtt megfigyelte, hogy Csatáry "elegáns öltözetben" elhagyja lakását, sétál a városban, villamossal elmegy egy közeli bevásárlóközpontba, több üzletbe benézett, és "vásárolt egy jobboldali újságot". A lap minderről ugyancsak fotókat közöl. A cikkben az olvasható, hogy Csatáry László alig néhány hete költözött jelenlegi lakhelyére. A bejárati kapu lakáscsengőjén "Smith" név olvasható, de belül, a postaládáján szerepel a Csatáry név.
A lap megszólaltatja a "megélhetési nácivadász" Efraim Zuroffot, aki kinyilatkozta: "most, hogy a The Sun megtalálta ezt a háborús bűnöst, (Csatáryt) Magyarországon bíróság elé kell állítani". A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője a The Sunnak azt hazudta, hogy Csatáry László a kassai gettó egykori rendőrparancsnokaként 15.700 ember haláltáborba küldéséért felelős, és "közismert volt szadizmusáról".
A bulvárlap megszólaltatta Feldmájer Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét is, aki hivatalból ajvékolni kezdett: "ez az ember több ezer zsidó családnak okozott fájdalmat, és az egész magyar nemzetre nézve szégyen lenne, ha Csatáry elkerülné az igazságszolgáltatást".
A cikk szerint a magyar ügyészségi illetékesek tanulmányozzák a The Sun által átnyújtott bizonyítékok dossziéit. A lap "oknyomozó" stábja találkozott Hetényi Gábor ügyésszel, aki az írás szerint köszönetet mondott a szennylapnak. A lap idézi Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettest, aki kijelentette, hogy folyamatban lévő vizsgálatról van szó, és az ügyészek tanulmányozzák a beterjesztett információkat.
(MTI - Kuruc.info)
Az ATV összeállítása:
Kapcsolódó: