Megsemmisítette a spanyol legfelsőbb bíróság a katalóniai Lleida városban érvényben levő jogszabályt, amely megtiltotta a muszlim nők teljes testét és arcát eltakaró ruha, a burka viseletét a középületekben - adta hírül pénteken a spanyol média.
A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a burka viseletének tilalma a muszlim vallású bevándorlók kirekesztéséhez vezethet. A korlátozás ezenkívül - eredeti szándékával épp ellenkezően - fokozhatja a nők elleni diszkriminációt, mert egyes, burkát viselő muszlim nők a tilalom miatt esetleg nem tudják elhagyni otthonukat és nem tudnak beilleszkedni a spanyol társadalomba.
Lleida (spanyolul Lerida) város vezetése 2010-ben - Spanyolországban elsőként - tiltotta meg a burka viseletét a középületekben. A helyi törvényhozók arra hivatkoztak, hogy a tilalomra közbiztonsági okokból van szükség. A jogszabály megsemmisítését a Watani nevű, bevándorlók jogait védő szervezet kezdeményezte, a katalán legfelsőbb bíróság korábban elutasította a panaszukat.
Lleida után Barcelona és más katalóniai városok is hasonló intézkedést hoztak a teljes testet és arcot eltakaró viselet korlátozására.
(MTI)