Az Egyesült Államokban 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt izraeli kém, Jonathan Pollard szabadon bocsátását követelték az izraeli parlament, a kneszet képviselői.
A 120 képviselő közül 106 írta alá azt a Barack Obama elnökhöz intézett petíciót, amelyben Pollard elengedését sürgetik. A petíciót helyi idő szerint szerda este adták át Simon Peresz államfőnek, kérve őt annak továbbítására.
Az amerikai haditengerészet 1985-ben letartóztatott volt elemzőjét 1987-ben ítélték életfogytiglani börtönre, amiért sok ezer titkos dokumentumot adott át Izraelnek. Szabadon bocsátását számos izraeli kormányfő kérte már a Fehér Háztól.
Az izraeli honatyák nem vitatták Pollard bűnösségét, ugyanakkor rámutattak arra, hogy a bűncselekmény elkövetése óta csaknem 30 évet vezekelt. Úgy vélekedtek, hogy ezek után megérett az idő szabadon bocsátására.
A követeléseknek tápot adott, hogy decemberben kiszivárgott: amerikai és brit hírszerzők lehallgatták Ehud Olmert korábbi és Benjámin Netanjahu jelenlegi izraeli miniszterelnököt is. Ennek nyomán több izraeli kormánytag követelte Pollard szabadon bocsátását.
(MTI)