Több francia nagyváros polgármestere jelezte kedden, hogy nem engedélyezi a humorista fellépését, aki a kormány szerint "veszélyezteti a közrendet antiszemita csúfolódásaival", és "megsérti a holokauszt áldozatainak emlékét".
Dieudonné M'bala M'bala csütörtökön indulna országos turnéra. Az első helyszínen, a nyugati Nantes-ban azonban máris letiltották a fellépését, és Tours városban sem tarthatja meg péntekre tervezett előadását az ottani polgármester döntése miatt. Korábban Marseille és Bordeaux első embere is közölte: nem engedélyezik az előadást.
Az ügyben Francois Hollande francia elnök is megszólalt, aki egy párizsi kormányülésen arra kérte az állam valamennyi képviselőjét, különösen a rendőrfőnököket: "legyenek éberek" (vagy inkább héberek - a szerk.) ebben a kérdésben, és ne tanúsítsanak rugalmasságot, ne engedjék, hogy az előadást bárki provokációra, "nyíltan antiszemita nézetek terjesztésére használja fel".
Zsidó szervezetek korábban kifogásolták a Dieudonné védjegyévé vált úgynevezett "fordított náci tisztelgést" (amikor egyik karját maga elé ereszti, másik kezét arra helyezve). A 46 éves humorista - kameruni apa és francia anya párizsi születésű gyereke - szerint a kézmozdulattal anticionista és rendszerellenes nézeteit, nem pedig antiszemitizmusát akarja kifejezni.
A "fordított náci tisztelgés" legutóbb akkor kapott nemzetközi figyelmet, amikor december 28-án Nicolas Anelka, a West Bromwich csatára egy gól után ezt a mozdulatot tette a West Ham United elleni meccsen. Az angol labdarúgó-szövetség vizsgálatot indít a sportoló ellen az állítólagos antiszemita gesztus miatt.
A kézmozdulat a közösségi médiának köszönhetően ismertté vált. Szeptemberben a hadsereg megbüntetett két francia katonát, aki egyenruhában mutatta be a fordított tisztelgést egy párizsi zsinagóga épülete előtt. Dieudonné több híve olyan fotót tesz ki magáról az internetre, amelyeken ezzel a mozdulattal láthatók például a berlini holokausztemlékműnél vagy az egykori auschwitzi munkatábor bejáratánál.
Dieudonné "antiszemita és rasszista vicceire" van kereslet: csak a Nantes-i előadásra 5 ezer jegyet adtak el. Korábban már több település próbálta betiltani a humorista fellépését, de ezeket a próbálkozásokat a szólásszabadság nevében rendre elhárították.
Dieudonné M'bala M'balára korábban többször szabtak ki pénzbírságot "gyűlöletkeltés" miatt. A humorista 2009-ben "szélsőjobboldali aktivistákkal" karöltve jelöltként indult egy "anticionista lista" élén az európai parlamenti választásokon.
A polgármesterek tiltakozására reagálva Dieudonné ügyvédje közölte: jogi lépéseket tesznek azért, hogy biztosítsák a humorista szólásszabadsághoz való jogát.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: