Az I. világháború századik évfordulója alkalmából szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek, a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének - írja csütörtökön a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.
A szoborállítást a szerb kormány kezdeményezte, az emlékművet pedig a tervek szerint legkésőbb júniusig felállítják a belgrádi vár előtti Kalemegdán-parkban - közölte a lap.
Gavrilo Principnek még nincs szobra Szerbiában, az I. világháború kitörésének századik évfordulója ezért megfelelő alkalmat biztosít arra, hogy az ország bepótolja ezt a mulasztást - fogalmazott a cikk. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt is közölte, hogy Gavrilo Princip szobra várhatóan annak az emlékműnek a közelében áll majd, amelyet az I. világháborúban nyújtott segítségért Franciaország tiszteletére állított Szerbia.
Mile Bjelajac történész szerint a Száva és a Duna találkozása felett, a várnál található hírességek sétánya megfelelő hely egy ilyen szobornak, a szerb főváros ugyanis "minden történelmileg jelentős személynek tisztelettel kell hogy adózzon".
Kiemelte, "Gavrilo Princip szabadságharcos volt, és tiszteletet érdemel. Egy ilyen emlékműállítás nem dacol Európával, amely 'az ősi értékek őrzőjeként' meg kellene hogy értse ennek a lépésnek a motivációját. Princip mindenféle megszállás meggyőződéses ellenzője volt, a szabadságért való küzdelem jogát pedig senki nem vitathatja".
Gavrilo Princip nevét eddig utca, iskola és egyéb intézmények viselték a szerb fővárosban.
A Vecernje Novosti információi szerint a belgrádi szoborállítással egy időben Szarajevóban, a merénylet helyszínén is emelnek egy ugyanilyen szobrot. Bosznia-Hercegovina fővárosának vezetői ugyanakkor azt is fontolgatják, hogy a meggyilkolt trónörökösnek, Ferenc Ferdinándnak, és feleségének Zsófiának is emlékművet állítanak az évforduló alkalmából.
(MTI)