Washington állítólag felajánlotta a kémkedésért az Egyesült Államokban 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt izraeli kém, Jonathan Pollard szabadon bocsátását az izraeli börtönökben fogva tartott, s egy korábbi megállapodás nyomán kiengedésükre váró palesztin rabok utolsó csoportjának elengedése fejében - jelentette szerdán az izraeli hadsereg rádiója.
Jennifer Psaki amerikai külügyi szóvivő azonban kategorikusan cáfolta ezt az értesülést. Hangsúlyozta, hogy Pollard az Egyesült Államok elleni kémkedéssel nagyon súlyos bűncselekményt követett el, amiért le kell töltenie büntetését.
A katonai rádió által idézett izraeli illetékesek szerint a washingtoni ajánlat révén elhárulna annak akadálya, hogy Izrael a hónap végén szabadon engedje a palesztin foglyok negyedik, utolsó csoportját, és így meg lehetne hosszabbítani az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, melyek határideje április 29-én jár le.
Ez nem az első alkalom, hogy az izraeli média felveti Pollard szabadon bocsátásának hipotézisét, amit az amerikaiak jóakaratának jeleként lehetne értékelni a béketárgyalások megmentése céljából.
Izrael évek óta hiába kéri Pollard szabadon engedését. Legutóbb januárban követelték ezt az izraeli parlament képviselői, akik nem vitatták Pollard bűnösségét, de rámutattak arra, hogy a bűncselekmény elkövetése óta csaknem 30 évet vezekelt. Pollard 1995-ben megkapta az izraeli állampolgárságot.
Az amerikai haditengerészet 1985-ben letartóztatott volt elemzőjét 1987-ben ítélték életfogytiglani börtönre, amiért sok ezer titkos dokumentumot adott át Izraelnek.
(MTI)