Az amerikai védelmi miniszter csütörtöki izraeli látogatásán kijelentette, nincs tudomása arról, hogy Izrael kémtevékenységet folytatott volna az Egyesült Államok ellen.
Chuck Hagel tel-avivi sajtótájékoztatóján kérdezték a Newsweek című tekintélyes amerikai hetilap értesüléseiről, amelyek szerint Izrael kémkedett az Egyesült Államokban. "Hallottam arról a cikkről. Nincs tudomásom olyan tényekről, amelyek alátámasztanák a jelentést" - válaszolta Hagel. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter angolul reagált a kérdésre, és azt mondta, hogy az izraeli katonai hírszerzés egykori vezetőjeként nem volt számára engedélyezve, hogy az Egyesült Államok ellen kémkedjen, védelmi miniszterként pedig ő nem engedélyezi ezt a hírszerzésnek.
A felek a két ország közötti szoros kapcsolat fontosságát hangsúlyozták. Jaalon a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az iráni atomprogram kérdésének kell a legfontosabbnak lennie Izrael és az Egyesült Államok számára. A Pentagon titkársága azt közölte, hogy Hagel háromnapos látogatásán a regionális biztonság és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről, köztük a rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos együttműködésről tárgyal Izraelben.
A tárcavezető a tervek szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Simon Peresz államfővel is találkozik. Tel-Aviv a védelmi miniszter közel-keleti körútjának utolsó állomása, ezt megelőzően Szaúd-Arábiában és Jordániában egyeztetett Szíria és Irán ügyében. Az Egyesült Államok 2014-ben 236 millió dollárral (52,5 milliárd forinttal) járul hozzá a Vaskupola nevű izraeli rakétapajzs, 269 millió dollárral (59,8 milliárd forinttal) pedig más rakétavédelmi rendszerek (Dávid parittyája, Nyíl) működtetéséhez.
Izrael az úgynevezett Pollard-ügyet követően ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államokban semmilyen kémtevékenységet nem folytat - és persze a zsidók sohasem hazudnak. Jonathan Pollard az amerikai haditengerészet elemzője volt, akit 1987-ben Washingtonban életfogytig tartó börtönre ítéltek, mert sok ezer titkos dokumentumot átadott Izraelnek.
(MTI nyomán)