A komplikációk által nehezített áprilisi oklahomai kivégzés óta először hajtottak végre halálos ítéleteket az Egyesült Államokban, Georgiában és Missouri államban, helyi idő szerint kedd éjjel.
A georgiai Jacksonban az 59 éves Marcus Wellonsnak adták be a méreginjekciót, miután a legfelsőbb bíróság elutasította két kegyelmi kérvényét. A kivégzés láthatólag komplikációmentes volt, az eljárás több mint egy órán át tartott - jelentette be egy büntetés-végrehajtási szóvivő. Wellonst 1993-ban ítélték halálra, mert 1989-ben megerőszakolt és megfojtott egy 15 éves lányt.

Georgiában az egykomponensű pentobarbitált alkalmazzák, míg az oklahomai kivégzésnél egy új, háromkomponensű méreggel próbálkoztak.
Egy órával később végezték ki a missouri Bonne Terre-ben a 43 éves John Winfieldet, aki féltékenységből egy lövéssel megvakította barátnőjét, valamint megölte a nő lánytestvérét és barátnőjét. Winfield esetében is pentobarbitált alkalmaztak - jelentették be, nem említetve, hogy lett volna bármilyen komplikáció. Idén ez volt a 21. és 22. kivégzés az Egyesült Államokban.

Az elhíresült április 29-ei oklahomai esetben a halálra ítélt Clayton Lockett vénájának szétrepedése miatt leállították a kivégzést, de a néger szívrohamban meghalt. Az újonnan alkalmazott, háromkomponensű méreg - amely nyugtatóból, altatószerből és kálium-kloridból áll - nem úgy hatott, ahogy gondolták. Két órával utána lett volna egy másik elítélt kivégzése, de azt elhalasztották.

(MTI nyomán)