Miközben a világ a Gázai övezetben zajló mészárlásra és a kelet-ukrajnai eseményekre figyel, súlyos incidens történt az ujgur nép földjén, a Kínához tartozó Hszincsiang tartományban. Hétfő reggel a tartomány Yarkand (kínai nyelven Shache) megyéjében található Elishku városában több száz késekkel, baltákkal és botokkal felszerelkezett ujgur megrohamozta a helyi rendőrség központját. A tömeg kormányzati épületbe is behatolt. A kínai rendőrség fellépése nyomán több tucat ujgur vesztette életét.
Az ujgurok haragját az váltotta ki, hogy a kínai hatóságok számos korlátozó rendszabályt léptettek életbe a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején. A múlt hónapban hivatalos közlés szerint a biztonsági erők 13 ujgurt lőttek le, akik megrohamoztak egy rendőrségi épületet, ahol állítólag robbantásokat akartak végrehajtani. Az utolsó csepp a pohárban azonban az Elishku városához tartozó Beshkent nevű településen történt tragédia volt. Itt július 8-án a rendőrök a „terrorellenes akciójuk” során behatoltak egy ujgurok lakta házba, ahol az egyik fejkendőt viselő nőt is meg akarták motozni, amit azonban a család többi tagjai nem voltak hajlandók megengedni. A vita végzetesen eldurvult, melynek következtében a biztonsági egység tagjai agyonlőtték a család mind az öt tagját, köztük egy hétéves fiút és az ő 72 esztendős nagypapáját.
A rendőrségi központokat hétfő reggel megtámadó ujgurokra a kínai biztonsági erők tüzet nyitottak. Az áldozatok száma egyes információk szerint az ötvenet is meghaladja. Dilxat Raxit, a németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus szóvivője az Agence France-Presse hírügynökségnek azt mondta, hogy a hétfői összecsapásokban húsznál több ujgurt lőttek le, tízet megsebesítettek, 67 felkelőt pedig letartóztattak. A szóvivő úgy tudja, hogy a kínai rendőrségi erők 13 tagja halt meg, illetve szenvedett sérüléseket. Egyes ujgur hírforrások szerint viszont közel száz felkelő vesztette életét. Az incidens hírére három közeli településen is összecsapások törtek ki az ujgurok és a kínai rendőri egységek között.
Az Ujgur Világkongresszus szóvivője szerint a tiltakozók „ellenállást fejtettek ki Kína elnyomó politikájával szemben”. Dilxat Raxit az AFP Hírügynökségnek nyilatkozva közölte: Rebiya Kadeer, az Ujgur Világkongresszus elnöke felszólította a kínai kormányt, hogy „tanúsítson önmérsékletet, és hagyjon fel az elnyomó eszközök szisztematikus alkalmazásával”. „Attól lehet tartani, hogy Kína a történteket az elnyomás fokozására használja fel, melynek nyomán még több ember veszíti el a szabadságát” – hangoztatta Dilxat Raxit.
Hszincsiang tartományban az elmúlt egy évben 200-nál is több ember halt meg az etnikai villongások, illetve a hatóságok és az őslakos ujgurok összecsapásai következtében. Május 22-én a tartomány fővárosában, Urumqiban történt bombatámadásban 31-en vesztették életüket, 90-en pedig megsebesültek. A megszálló kínai hatóságok a merényletet követően kezdtek hozzá a „terrorellenes akcióhoz”, amely (nem utolsó sorban az öttagú család megölése és más incidensek miatt) a végsőkig fokozta az ujgurok elkeseredését.
Az amerikai központú Ujgur Amerikai Szövetség elnöke, Alim Seytoff közleményében az Elishku városában történt „gyilkosságok alapos kivizsgálását” követelte. „Kína nem akarja, hogy a világ tudomást szerezzen arról, mi történt hétfőn Elishku városában. Az a tény, hogy a hivatalos média több tucat ember meggyilkolását törvényesnek állítja be, világosan mutatja, mennyire semmibe veszi a (kínai) állam a saját törvényeit is ” – olvasható az amerikai ujgur szervezet elnökének közleményében. Alim Seytoff annak a véleményének is hangot adott, hogy Kína egy éves időtartamra tervezett „terrorellenes kampánya” „még több vérontáshoz fog vezetni, miközben az ujgur nép megpróbáltatásait nem fogja enyhíteni”.
Perge Ottó - Xinhua, RFA, Press TV nyomán