Shiri Zsuzsa, a "Magyar" Rádió és az MTI jeruzsálemi tudósítója a Kossuth Rádióban ma délben sugárzott helyzetjelentésének kiemelt részét képezte a tegnap palesztin fogságba esett izraeli hadnagy elengedéséért folytatott izraeli erőfeszítés. Közben nem szólt - vagy igen felületesen - a Gázai övezet, s azon belül Ráfáh város palesztin lakosságának tegnap reggel óta tartó kínszenvedéséről. Meggyőződésünk, hogy Shiri az egyoldalú, a palesztin fél drámáját rendre elhallgató, vagy felületesen kezelő tudósításait a Kossuth Rádió hírszerkesztőinek erre vonatkozó utasítása nélkül nem tehetné meg.

Shiri Zsuzsa ingerküszöbét ez nem éri el
A Kossuth Rádió tudósítója ma délben kiemelten foglalkozott Hádár Goldin izraeli hadnagy foglyul ejtésével és azzal, hogy kiszabadításáért az izraeli hadsereg minden követ megmozgat. (Hogy minden követ megmozgat, arról a fényképek is tanúskodnak - H. J.) A hadnagy elengedését - amint azt korábban megírtuk - erélyesen követelte már a Fehér Ház és az ENSZ-főtitkár is. Az Isten szerelmére: ki ez a Golding hadnagy, akinek a szabadon engedése fontosabb, mint a gázai gyermekek százai legyilkolásának a leállítása? Izrael már több mint száz fegyverest ejtett foglyul az elmúlt napokban a Gázai övezetben, vagy korábban több száz politikust, közéleti embert, köztük palesztin parlamenti képviselőket és állapotos asszonyokat rabolt el az otthonukból Ciszjordániában. Értük, az ő szabadon engedésükért miért nem emelik föl a szavukat?
Zoom
Meg ez sem...
Shiri Zsuzsa tehát nem arról tudósított kiemelten, amelyről egy tisztességes médiának beszámolnia kellene: arról, hogy csak Ráfáh városában, és csak tegnap reggel óta, az "übermensch" hadnagy foglyul ejtése óta magyar idő szerint ma délelőtt 11 óráig 101 palesztint gyilkolt meg és több mint 400-at sebesített meg az izraeli hadsereg. Nem arról tudósított, hogy a ráfáhi polgári személyek szerint - de még az izraeli sajtó szerint is - eddig soha nem tapasztalt kegyetlenséggel és intenzitással kivitelezett támadásokat hajt végre az izraeli hadsereg ebben a városban. Arról sem számolt be, hogy itt, Ráfáhban tegnap este pánikszerűen ki kellett üríteni a település legnagyobb, sebesültekkel zsúfolt kórházát, miután az izraeli hadsereg a nemzetközi kérlelés ellenére is szakadatlanul lőtte az épületet és az oda tartó mentőautókat.
Zoom
Mecset állott, most kőhalom. Tájkép zsidó dúlás előtt és után
Megismételjük: Shiri Zsuzsa az egyoldalú, az újságírói etika alapszabályát arcul ütő elhallgatásos ferdítéseit a főnökei útmutatása, jóváhagyása nélkül nem merné megengedni magának. Sokszor leírtuk, de megismételjük: a "Magyar" Rádió és a vele szinte egyívású MTI, ha másért nem, csak a kiegyensúlyozottság látszatának kedvéért, miért nem alkalmaz tudósítót valamelyik arab országban? Például Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén.
További kérdésünk: miért engedik meg a "Magyar" Rádió vezetői Shiri Zsuzsának, hogy tudósításaiban az Izraellel harcoló palesztin szervezeteket a "szélsőséges" jelzővel illesse? Ki itt a szélsőséges? Az, aki szinte mindennap véghez visz több tucat gyermek és nő halálát is előidéző vérfürdőt, vagy az, aki háttal a sarokba szorítva fölveszi vele a küzdelmet?
Hering J. - Kuruc.info