Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn az ukrán haditengerészet és több NATO-ország a Fekete-tenger északnyugati részén. Az ukrán hadsereg szóvivője szerint hét ukrán hadihajó és öt NATO-hajó vesz részt a háromnapos műveletben. Arról nincs információ, hogy mely országok küldtek hajót a térségbe. Oroszország teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a hadgyakorlatot, és válaszul egy rakétahordozó cirkálót irányított a Földközi-tengerre.
Az ukrán katonai szóvivő azt mondta: a "válságzónában" megrendezett hadgyakorlat biztosítja, hogy képesek létrehozni és ellenőrizni egy biztonsági zónát a tengeren.
A hadgyakorlat Ukrajna délnyugati partjainál, vagyis a márciusban orosz fennhatóság alá került Krím félszigettől nem messze folyik. A térségben fekvő Szevasztopol közelében megrendezett hadgyakorlatok korábban is feszültséget okoztak Moszkva és Kijev között.
A válság miatt a mostani művelet nem érinti az Ukrajna délkeleti partjainál lévő Azovi-tengert, amelyet gyakorlatilag Oroszország tart fennhatósága alatt.
A hétfőn kezdődött hadgyakorlat mellett az észak-atlanti szövetség egyes tagállamai és Ukrajna hadseregének egységei a tervek szerint szeptember 16-a és 26-a között Nyugat-Ukrajnában is közös hadgyakorlatot tartanak.
Az Egyesült Államok "védelmi" minisztériumának korábbi közlése szerint 15 ország vesz majd részt a Rapid Trident (Gyors Szigony) nevű hadgyakorlaton, köztük az Olaszországban állomásozó 173. légi szállítású amerikai dandár 200 katonája.
Mióta Ukrajna 1997-ben partnerségre lépett az Észak-atlanti Szövetséggel, évente több közös ukrán-NATO hadgyakorlatot tartanak az országban. Ukrajna nemrég ismét bejelentette, hogy csatlakozni akar a katonai szövetséghez.
(MTI nyomán)