Véget ért a dusanbei Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO-) értekezlet.
„Mi békés emberek vagyunk. Moszkva ugyan nem vesz részt az új fegyverkezési versenyben, de a Nyugatnak nem engedjük, hogy izoláljon minket...”
A fenti szavakkal nyitotta meg Tádzsikisztán fővárosában Vladimir Putyin a Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO) ülését. Az alapvetően gazdasági megfontolásból 2001-ben életre hívott szervezet az alapító „ázsiai hatok” országait, Kínát, Oroszországot, Tádzsikisztánt, Kazahsztánt, Kirgíziát és Üzbegisztánt tömöríti. Az ázsiai régió gyorsan növekvő gazdaságai ugyanakkor nem hagyhatják figyelmen kívül a geopolitikai realitásokat: az USA már a szervezet megalapítása pillanatában megpróbált éket verni a résztvevő tagállamok közé, és azóta sem szűnt meg zavart kelteni soraikban.
Zoom
A dusanbei találkozón a felek egyeztették 2025-ig szóló gazdasági és együttműködési terveiket. Jelenleg a világ leggyorsabban fejlődő régiójában, az ázsiai térségben e szervezet Eurázsia területének mintegy 60 százalékát és a föld lakosságának negyedét jelenti. A tádzsikisztáni találkozó idején India és Pakisztán is jelezte, hogy 2015-ben a szervezethez kíván csatlakozni, így a szervezet a Föld népességének mintegy kétharmadát teszi majd ki. Határait a Balti-tenger és Csendes-óceán jelöli ki, és bár politikai-gazdasági tömörülésként alakult meg, az új potenciális „milliárdos” államokkal újabb olyan katonai erők kerülnek szövetségi rendszerükbe, melyeknek (India, Pakisztán) nukleáris potenciáljuk sem elhanyagolható.
A találkozót a legnagyobb keleti pompa övezte, az energiahordozókban igen gazdag Tádzsikisztán elnöke, Emomali Rahmon a régi arab mesterek filigrán munkáira emlékeztető palotában látta vendégül a szervezet vezetőit. (Orosz nyelvű videó itt látható.) „A NATO az erő, nyomásgyakorlás és az intrikák nyelvén akar a világ dolgaiban részt vállalni” - mondotta az egykori orosz jogvédő, Alexander Lukin - a mi nyelvünk a BRICS, a SCO és ez a nyelv sokaknak érthető és elfogadható. A NATO is érzi, tudja, hogy a világ hamarosan - mint a régi filozófusok hirdették -, a három nagy bálna hátán fog nyugodni, ez a három bálna Kina, Oroszország és India.”
Forrás: 1tv.ru és Ria Novosztyi
Csetneki László
Bécs