Az elmúlt 24 órában hat ukrán katona elesett és 18 megsebesült oroszbarát szakadárok támadásaiban az ország keleti részén zajló harcok övezetében - közölte Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) tájékoztató és elemző központjának szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.
Ukrán sajtójelentések szerint előző nap a donyecki nemzetközi repülőtéren két ukrán katona halt meg, miután szakadárok orosz katonai segítséggel heves tüzérségi támadást és rohamot indítottak a légi kikötő elfoglalásáért. Liszenko cáfolta, hogy a szakadároknak sikerült volna ellenőrzésük alá vonni a légi kikötőt, ahogy azt vezetőik állították.
Este elhallgattak a fegyverek, ugyanakkor a legfrissebb ukrán jelentések szerint pénteken a szakadárok újraindították az ostromot. A TSZN ukrán televíziónak sikerült beszélnie a repülőteret védő ukrán katonák egyikével, aki a híradás szerint arról számolt be, hogy a szakadárok "valamilyen ismeretlen gázt" engedtek be az új terminál épületébe. Megerősítette ugyanakkor, hogy az ukrán erők továbbra is tartják állásaikat.
A szakadárok nyár óta ostromolják rendszeresen a repülőteret. Kedden indították legújabb ostromukat, azóta kisebb szünetekkel folyamatosan zajlanak tüzérségi támadásaik, és fegyvereseik az új terminálba is behatoltak. Kedden a szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, ami után az ukrán erők tüzérségi válaszcsapást mértek rájuk. A mostani összecsapásban nehéztüzérséget vetettek be a szemben álló felek.
(MTI nyomán)
Frissítés: A felkelők vezére: "Többé szó sem lehet semmiféle egérút biztosításáról"
A donyecki repülőteret körbekerítő felkelők által kiadott hírek szerint az ukrán hadsereg erős támadást indított a szabad elvonulást biztosító folyosó ellen, így az elvonulás félbeszakadt, az új épületben izolált ukrán katonák egy részének sikerült e „folyosón” elhagyni a területet, a csapat másik része visszamenekült a katakombákba a lövöldözés alatt. Alexander Zaharcsenko, a felkelők vezetője kijelentette: "folytatjuk a repülőtér teljes megtisztítását, ám többé szó sem lehet semmiféle egérút biztosításáról. Az eddigi események tükrében újra ki kell jelentenünk, hogy még korai a repülőtér teljes megtisztításáról beszélni”.
Forrás (számos orosz nyelvű videóval): http://www.u-f.ru/News/u345/2015/01/16/700661
2. frissítés: "Az ellenfél is vitézül verekedett, de mi jobbak voltunk" - győzelemről nyilatkozott a felkelővezér
„Egy harcosomat sem vesztettük el, habár több sebesültem van” - mondta a Spárta század parancsnoka, "Motorola", miután ma késő délutánra teljes terjedelmében elfoglalták a donyecki repülőtér minden szegletét. „Öt emberem sajnos megsebesült, mikor utolsó rohamra indultunk az új épület alagsorai ellen. Az ellenfél is vitézül verekedett, de mi jobbak voltunk, jobb a kiképzésünk, hiszen hónapok óta szakadatlan harcoltunk itt, míg ők folyton cserélték egymást a repülőtér védelménél. Számunkra itt véget ért a harc, de nem állunk meg, megmutattuk a „kiborgoknak” és az ukrán kormánynak, hogy mire vagyunk képesek” - fejezte be szavait a maga is már többször sebesült, társai között nagy tiszteletnek örvendő felkelővezér. "Motorola" 2014 nyarán a legviharosabb harcok idején a karsérülését követő pihenést felhasználva megnősült, jelenleg feleségével gyermeket várnak, az előrejelzések szerint kislányt.
Forrás: lifenews.ru
(Kuruc.info)