A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap csütörtökön interjút közölt a francia Nemzeti Front alapítójával, Jean-Marie Le Pennel. A veterán politikus ezúttal sem polkorrektkedett, hanem őszintén beszélt többek között arról, hogy bizonyos kétségei vannak a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet hivatalos magyarázatát illetően. Persze azonnal kitört a botrány, Le Pen pedig – szokásával ellentétben, talán saját apjától már korábban is elhatárolódó lánya politikai karrierjére gondolva – némileg finomította kijelentéseit.
Az orosz lap riportere, Darja Aszlamova megkérdezte a Nemzeti Front tiszteletbeli elnökét, hogy mi a véleménye a Párizsban január 7-én elkövetett terrortámadások „homályos részleteiről”. Le Pen a következőképpen válaszolt: „A Kouachi testvéreknek az autóban hagyott személyi igazolványa eszébe juttatja az embernek az egyik szeptember 11-i merénylőnek az összeomlott New York-i ikertornyok romjai alatt csodálatosképpen épségben megtalált útlevelét. Azt mondják nekünk, hogy ezek a terroristák idióták voltak. A Kouachi testvérek által végrehajtott merénylet a titkosszolgálatok akcióinak jellegzetességeit viseli. Természetesen nincsenek bizonyítékaink (mármint a titkosszolgálati közreműködés igazolására – P.O.). „Nem mondom azt, hogy a francia hatóságok állnak a bűncselekmény mögött, de talán hagyták, hogy megtörténjen” – fejtegette a francia radikális jobboldal egykori vezére.
Zoom
Darja Aszlamova és Jean-Marie Le Pen
A Franciaországba irányuló bevándorlás korlátozását már évtizedek óta követelő Le Pen erősen túlozva azt mondta, hogy „Franciaországban 15-20 millió muzulmán él”. (Ennyien azért talán még nincsenek.) „Az egymást követő kormányok mindegyike lehetővé tette, sőt ösztönözte a bevándorlást” – hangoztatta az idős politikus, hozzátéve, hogy a Nemzeti Front az „egyedüli párt, amely igyekszik a közvélemény figyelmét felhívni azokra a veszélyekre, amelyek a bevándorlás és a radikális iszlám térnyerés miatt fenyegetnek”.
Le Pen szerint évente 300 ezren érkeznek az országba olyan személyek, akik egyáltalán nem akarnak dolgozni. 6 és 8 millió közé tehető a szociális segélyeken élők száma – jelentette ki Le Pen, aki szerint nem migrációról, hanem invázióról kell beszélnünk. A jelenséget a Nemzeti Front alapítója a kereszténység hanyatlásával magyarázta, ami egész Európa súlyos gondja – fejtegette a politikus. Le Pen éles bírálattal illette az EU-nak a bevándorlással kapcsolatos politikáját is. „Mindezek alapján úgy tűnik, mintha Európát belülről árulták volna el” – jelentette ki a politikus. Le Pen lányára való tekintettel igyekezett ugyan elkerülni a cionista zsidók felelősségének emlegetését, azonban a ravasz orosz újságíró hölgy nem kegyelmezett, ugyanis az alábbi kérdést tette fel a Nemzeti Front tiszteletbeli elnökének: Vajon mi lehet az oka annak, hogy a Charlie Hebdo karikaturistái muzulmánokat és keresztényeket gúnyoltak, zsidókat pedig majdnem sohasem? Le Pen válaszul azt mondta, hogy azért, mert „a zsidók tudják, hogyan védjék meg magukat”. Példaként pedig a Femen nevű mozgalomra hivatkozott, melynek tagjai „képesek levetkőzni a papa előtt, de soha nem tették be a lábukat egy zsinagógába sem”.
Az interjú megjelenésének másnapján, pénteken a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen sajtóértekezletet tartott, amelyen természetesen megkérdezték tőle, mi a véleménye édesapja előző nap megjelent interjújáról. Marine Le Pen annyit mondott, a nyilatkozatról korábban nem volt tudomása, de ami abban elhangzott, az „különösnek” tűnik a számára. A Nemzeti Front péntek délután kiadott közleményében pedig azt hangsúlyozta, hogy a párt „nem adja a nevét olyan interjúkhoz, amelyeket oroszra fordítanak, majd megint franciára”.
A Liberation című lap érdeklődésére válaszul Jean-Marie Le Pen ugyanakkor cáfolta, hogy „összeesküvés-elméletről” beszélt volna a Komszomolszkaja Pravdának adott nyilatkozatában. Mint mondta, „ha valaki kérdéseket fogalmaz meg, illetve nem teljesen a kormányzat elvárásai szerint vélekedik valamely eseményről, azonnal azzal vádolják az illetőt, hogy összeesküvés-elméletekben hisz”. A titkosszolgálatoknak a párizsi merényletekben játszott szerepével kapcsolatos véleményére vonatkozó kérdésre pedig kérdéssel válaszolt: „Akik a dzsihádistákat lelőtték, a titkosszolgálat emberei voltak, jól mondom? Sok állam van, amely finanszírozza őket (mármint a dzsihádistákat – P.O.), vagy nem így van?
Perge Ottó - Kuruc.info