Svédország kvótarendszert alkalmazna az Európai Unióban, hogy "arányosabb legyen" az egyes tagállamokba befogadott menekültek számának eloszlása - mondta Margot Wallström, a két hónap alatt megbukott svéd "feminista kormány" külügyminisztere vasárnap a Reuters brit hírügynökségnek a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia alkalmából adott interjújában.
"Nagyvonalúak akarunk lenni, de néhány EU-tagállam egyáltalán nem fogad be menekülteket" - sopánkodott a külügyminiszter. Az európai közösségen belül Németország és Svédország helyezi el a legtöbb "menekültet".
Wallström ezenkívül azt mondta, hogy Brüsszelnek a nemzetközi menekültügyi politika finanszírozásában is élen kellene járnia.
"Világszerte mintegy ötvenmillió ember keres menedéket, többen, mint korábban valaha is, viszont úgy tűnik, összeomlott a nemzetközi segélyezési rendszer" - jegyezte meg a svéd diplomácia vezetője.
A külügyi tárcavezető emiatt támogatja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) azon követelését, amely miszerint az ENSZ tagállamainak számára bizonyos szintű kötelező hozzájárulást írnának elő. "Megengedhetetlen, hogy időközben már a világélelmezési programnak is vissza kell fognia a segélyezési szolgáltatásait, és egyre inkább egy-két állam vagy nem kormányzati szervezetek segítségétől függ" - jegyezte meg Wallström. Úgy vélte, a 28 EU-tagországnak önként vállalt kötelezettséggel kellene "jó példát mutatnia" a többi országnak.
Az Európai Unió területén egyre nagyobb terhet jelent a Földközi-tenger felől Afrikából vagy Törökország felől a Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók egyre nagyobb száma. A helyzetet súlyosbítják a líbiai, kelet-ukrajnai, szíriai és iraki fegyveres konfliktusok.
(MTI nyomán)
További hírek Svédországból: