Az Iszlám Állam katonai segítséget kért Izraeltől a Basár el-Ászád elnök kormánycsapai ellen vívott küzdelméhez. A nemzetközi iszlamista terrorszervezet szerint a zsidók segítsége nélkül a szíriai elnök erői a Hizbulláh és Irán támogatásával nemsokára teljesen elfoglalják a Golán-fennsík Izraellel határos vidékét - jelentette izraeli drúz forrásokra hivatkozva a Má'árív héber napilap.
Zoom
Az En-Nuszrá Front harcosai a Golán-fennsíkon (Fotó: AP)
A Szíriából érkező legutóbbi hírek szerint Basár el-Ászád elnök kormánycsapatai, szövetségben a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezettel és az Iráni Forradalmi Gárda fegyvereseivel az elmúlt hetekben jelentős győzelmeket aratnak a déli hadszíntéren, azaz az Izrael megszállta Golán-fennsík melletti szíriai Golán-fennsíkon. A szíriai kormányerők ellen, az Iszlám Állammal szövetségben harcoló szíriai drúzok izraeli hittestvéreiken keresztül azt közölték a Má'árív című héber hírportállal, hogy az Iszlám Állam vezetése csütörtökön azonnali katonai segítséget kért a zsidó államtól. A kegyetlenkedéseikről elhíresült iszlamista terroristák a segítséget arra való hivatkozással kérték, hogy Basár el-Ászád fegyveresei komolyabb hadisikereket értek el az elmúlt hetekben, s ha ez így folytatódik, elfoglalják (helyesebben visszafoglalják - H. J.) a Golán-fennsík szíriai részét.
Zoom
A jazídi közösség tagjai menekülnek az Iszlám Állam elől (Fotó: Reuters)
A héber lap szerint szíriai emberjogi szervezetek is arról számoltak be, hogy az elmúlt napokban, hetekben a Golán-fennsík Szíria kezén maradt részén Basár el-Ászád szíriai elnök és a neki katonai támogatást nyújtó libanoni sí'ita Hizbulláh, illetve az Iráni Forradalmi Gárda fegyveresei jelentős mértékben megközelítették a Golán-fennsík Izrael által megszállt és annektált területét. A hírek valószínűleg igazak, mert Izrael az elmúlt két hét folyamán légitámadás során a Golán-fennsíkon meggyilkolta a többi között a Szíriában tevékenykedő, El-Ászádnak segítséget nyújtó Hizbulláh katonai parancsnokát és egy iráni tábornokot.
A Golán-fennsík szíriai részét a kormánycsapatoktól elhódító Iszlám Állam terroristái az elmúlt napokban, hetekben jelentős veszteségeket szenvedtek. A Golán-fennsík szíriai részét a Basár el-Ászád elnök ellen összeállt igen vegyes összetételű koalíció egyik szélsőséges terrorista osztagának, a Győzelem Kivívói Frontjának (Dzsubhát en-Nuszrá - جبهة النصرة) fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt. Egyelőre. Az iszlamisták Golán-fennsíki katonai parancsnoka már ki is jelentette, hogy a Hizbulláh-Irán-El-Ászád szövetség teljes győzelme esetén az Iszlám Állam fegyveresei áttérnek a gerillaharcra.
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: Az Iráni Forradalmi Gárda két tisztje is elesett a Golán-fennsíkon
Amint arról beszámoltunk, a Basár el-Ászád elnök parancsnoksága alatti szíriai kormánycsapatok a déli fronton egyre-másra foglalják vissza a településeket, állásokat a Golán-fennsíkon a Dzsubhát en-Nuszrá (a Győzelem Kivívónak Frontja) nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezettől. Az elmúlt napokban súlyos harcok dúltak az izraeli határtól mindössze 20-25 kilométeres távolságban, a szíriai Golán-fennsíkon a szíriai kormánycsapatok, illetve az őket támogató Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz (Jeruzsálem) elnevezésű alakulata és a libanoni Hizbulláh harcosai között - jelenti az El-Majádín tévéállomásra hivatkozva a Valláh!Hádásot hírportál.
Arab és izraeli hírportálok beszámolói szerint csütörtökön - amikor a kétségbeesett helyzetbe került Dzsubhá Front segítséget kért Izraeltől - a Káfr Naszídzs nevű falu határában vívott elkeseredett harcokban elesett az Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz nevű alakulatának két tisztje is, név szerint, 'Abbász 'Abdalláhi és 'Ali Morádi. A szíriai hadsereg egyik tisztje a Hizbullához közelálló El-Majádín libanoni tévéállomásnak nyilatkozva elmondta: az egy hete a kormányerők és szövetségeseik által indított katonai akció legfontosabb célja az iszlamista Dzsubhát en-Nuszrá fegyvereseinek elvágása az izraeli utánpótlástól.
Ná'em Kászem, a Hizbulláh helyettes főtitkára még érdekesebbet mondott a fentebb említett libanoni tévének: Izraelnek érdekében áll, hogy az iszlamista Dzsubhá Front harcoljon a szíriai elnököt szintén megdönteni kívánó ellenzéki erők ellen is, akik nem kedvelik a zsidó államot... "A Dzsubhá Front fegyveresi azonban visszavonulóban vannak, súlyos vereséget szenvednek, aminek a közeljövőben komoly következményei lesznek", idézi a Válláh!Hádásot hírportál a Hizbulláh második számú vezetőjét.
El-Kudszi - Kuruc.info
Kapcsolódó: