Megsebesült a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője a kelet-ukrajnai Debalcevében folyó harcokban - közölte kedden a vesti.ru orosz hírportál. A jelentés szerint Olekszandr Zaharcsenko heves lövöldözés közepette átfutott a város egyik központi utcáján, és ekkor találták őt el a bokáján. Zaharcsenkót testőrei elsősegélyben részesítették, szorítókötést tettek a lábára, majd egy tábori kórházba, onnan pedig a Debalceve és Luhanszk között fekvő Alcsevszkba vitték. Szállítása közben Zaharcsenko nem vesztette el eszméletét, nincs életveszélyben.
Az orosz hírportál szerint Zaharcsenko személyesen irányította Debalceve "megtisztítását", és megadásra próbálta rávenni az ukrán katonákat, az üzenve nekik, hogy ez esetben életben maradnak. "Az elnökük (Petro Porosenko) elárulta magukat. Számára nem vagytok senkik, legyetek akár öt- vagy ötvenezren. Porosenko számára egy húscafat vagytok" - üzente az ukrán katonáknak Zaharcsenko.
Az orosz és ukrán média egybehangzó híradásai szerint a Donyeck és Luhanszk közötti útvonalon fekvő, stratégiai fontosságú Debalcevében súlyos harcok folynak. Míg a szakadárok hírügynöksége és az orosz hírportálok arról adnak hírt, hogy a Moszkva-barát fegyveresek teljesen körülzárták a várost és környékét, sőt ellenőrzésük alá vették Debalceve nagy részét, az ukrán katonák pedig tömegesen adják meg magukat, az ukrán hadsereg vezérkara cáfolja ezeket az állításokat.
Debalceve és környéke mélyen beékelődik a szakadárok által megszállt területbe. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy fontos közlekedési csomópont, vasútvonal köti össze Donyeckkel és Luhanszkkal, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városával.
(MTI nyomán)