A 3. amerikai gyalogoshadosztály mintegy 3 ezer katonáját vezénylik a jövő hét elejétől a Baltikumba, hogy ott az észt, a lett és a litván fegyveres erőkkel közös hadgyakorlatokon vegyenek részt - közölte hétfőn a Pentagon.
A bejelentés szerint az intézkedés része az amerikai egységek folyamatban lévő rotációjának, amelynek célja a "fokozódó ukrajnai orosz agresszió" miatt nyugtalan NATO-szövetségesek támogatásának megerősítése.
Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy hétfőn a művelet keretében az amerikai hadsereg 750 tankja, helikoptere és járműve, valamint más hadfelszerelés érkezett Rigába. A 3. gyalogoshadosztály 1. dandárja a márciusban távozó 2. ezred helyét veszi át, és várhatóan mintegy három hónapig marad gyakorlatozni.
John O'Connor amerikai vezérőrnagy hétfőn Rigában már bejelentette, hogy száz harckocsit, páncélozott és egyéb harci járműveket küldött az Egyesült Államok Észtországba, Lettországba és Litvániába a három balti ország védelmi kapacitásának növelésére, így akarva eltántorítani Moszkvát az esetleges fenyegetéstől.
O'Connor az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a lett főváros kikötőjébe beérkezett hadiszállítmányok célja, hogy "megmutassuk Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Oroszországnak, képesek vagyunk eltökélten egyesíteni erőinket".
Az Abrams típusú tankok, a Bradley típusú és Scout Humvee típusú harci járművek addig maradnak Észtországban, Lettországban és Litvániában, ameddig csak szükséges annak érdekében, hogy eltántorítsák a Kremlt egy esetleges agressziótól - hangsúlyozta a vezérőrnagy.
Az Oroszországgal szomszédos balti államok, amelyek 2004 óta az Európai Unió és a NATO tagjai, meglehetősen gyenge hadi potenciállal rendelkeznek.
Dalia Grybauskaite litván elnök a múlt héten bejelentette, hogy országa egy esetleges támadás esetén legalább 72 órán keresztül lenne képes védekezni.
A kelet-ukrajnai válság kibontakozása, valamint a Krím félsziget tavaly márciusi visszacsatolása óta a jelentős orosz kisebbségekkel bíró balti országokban felerősödött az aggodalom biztonságuk miatt. Ezt a félelmet csak növelték a Balti-tenger környékén rendezett orosz hadgyakorlatok. A kialakult helyzet miatt a NATO korábban bejelentette, ötezer tagból álló gyors reagálású egységet képez ki, és hat parancsnoki központot hoz létre Kelet-Európában, elsősorban a balti államokban.
(MTI nyomán)