Az ukrán miniszterelnök, Jacenyuk, ki már régóta fenekedik Kolomojszkíj mesés kincseire, hűséges energetikai minisztere Vlagyimir Demcsisin által menesztette az ukrán olajüzlet zászlóshajójának az UkrTranszNaft állami vállalatnak vezetőjét Alexandr Lazarkót, ki közismerten a hírhedt oligarcha, Igor Kolomojszkíj embere.

Kolomojszkij (balra) és Porosenko egyaránt megéri a pénzét
Kolomojszkij folyamatosan és törvénytelenül csapolta a cég tartályait, majd azt saját finomítójába továbbította, és a kinyert hajtóanyagokat jó felárral értékesítette, elsősorban a hadseregnek. Jacenyuk így keményen belelépett Kolomojszkij üzletébe, és ehhez Porosenko elnök segítségét kérte, ki rendőri ruhába öltöztette magánhadseregét, amely március 19-én megrohamozta az UkrTranszNaft központi épületét, és erőszakkal elfoglalta azt, majd Demcsisint elmozdították a vezetői posztról. Több sem kellett a már jó ideje ismét Ukrajnában tartózkodó Bénya Kolomojszkijnak, egyik, mintegy ezer főt számláló magánseregével Kijev ellen vonult, és március 20-án némi csetepaté után visszafoglalta az állami tulajdonú (!) olajcég épületét, majd visszahelyezte jogaiba Alekszandr Lazarkót, hű csatlósát.
Mivel a fegyver és csokoládégyáros Porosenko és az olajfinomító Kolomojszkíj a háborús események szünetelése miatt komoly bevételektől estek el, a nevető harmadik Jacenyuk egymásra uszította a régi ellenfeleket, hátha valami leesik ebből a „Geschäftből” neki is.
(Lifenews.ru nyomán)