Kolomojszkij túljárt Porosenko eszén
Igor Satrov szerint új szakaszába lépett az oligarchák között dúló háború – írja a LifeNews. Kolomojszkij hasznot húzott a kormányzói poszt lemondásáról. Igor Satrov úgy gondolja, hogy így az ukrán oligarchának sokkal nagyobb a mozgástere, mivel többé nem függ hivatalosan az ukrán elnöktől. Szerinte Ukrajnában megkezdődött az oligarchák tulajdonáért vívott harc új szakasza.
„Kolomojszkij megint túljárt mindenki eszén. Kihasználva az alkalmat, sikeresen kiugrott, majd függetlenítette magát a kormányzói kötöttségektől, ezzel nagyobb teret nyerve magának. Senki sem távolította el. A tulajdonért vívott harc egy új szakasza kezdődött” – mondta a szakértő. Ukrajnában az oligarcháknak nincs szükségük a kijevi hatalomra. Kolomojszkijnak és a többi oligarchának érdeke egy gyengekezű elnök és a hatalom területi decentralizációja, véli a szakértő.
„Most kényelmesebben tud harcolni Porosenkóval, mivel hivatalosan nem függ tőle. Ugyanakkor Ukrajna elnöke is a saját érdekeit követte, amikor a dnyepropetrovszki kormányzó lemondásának másnapján a „deoligarchizációról” beszélt, mivel nagy üzlettel rendelkezik. A német média szerint Porosenko csokoládégyárainak a jövedelme többszörösére emelkedett. Porosenko meg akarja előzni Kolomojszkijt a leggazdagabbak listáján, mivel ő a nyolcadik-tizedik helyen van, Kolomojszkij pedig a harmadikon. Egyértelműen versenyeznek. Miért ne használná ki ezt a helyzetet? Főleg azért is, mert az európai érdekeknek is megfelel az, hogy megtisztítják az ukrán hatalmat. Valójában itt mindenki vagy valakinek a megbízását teljesíti, vagy pedig a saját érdekeit követi” – mondta az ukrán helyzetre rálátó politológus. Mindezzel egy időben az Egyesült Államok hatalma egyre inkább csökken az ukrán játékosai felett, de még így is hasznukra van, hogy instabil az ország katonai és gazdasági helyzete. Véleménye szerint a létrejött törékeny békével párhuzamosan az üzleti és gazdasági körökben háború robbant ki. Igor Satrov egyetért a nyugati média azon álláspontjával, hogy Kolomojszkij a saját játékát űzte, és sikerült túljárnia mindenki eszén. Az oligarcha megmutatta az erejét, függetlenítette magát a kijevi kormánytól, újra úgy fogja játszani a politikai játékát, mint ahogyan azt a „Majdan” előtt tette.
Forrás: LifeNews
Soros György kész egymilliárd dollárt fektetni Ukrajna gazdaságába
A Zerkalo Nedeli beszámolt arról, hogy Soros György amerikai zsidó spekuláns, az Open Society Foundations vezetője egymilliárd dollárt fog befektetni Ukrajna gazdaságába. Erről az osztrák Der Standardnak nyilatkozott.
„Kész vagyok befektetni Ukrajnába. Vannak konkrét befektetési ötleteim, például a mezőgazdaságba és infrastrukturális projektekbe. Egymilliárdot fektetnék be Ukrajnában. Hasznot kell termelnie, úgy vélem, hasznom lesz ebből” – nyilatkozta Soros. A milliárdos azt is hozzáfűzte, hogy a nyugati országoknak segíteniük kellene Ukrajnának, illetve az ország befektetési vonzerejét is javítaniuk kellene. Ezt úgy érhetnék el, ha a politikailag is kockázatmentes lenne.
 Odesszában újra robbantottak
A Vesztyi beszámolt egy újabb odesszai robbantásról, amely a Mecsnyikovszkij tér közelében történt. Lehet, hogy a robbantás célja az ukrán katonákat megsegítő önkéntesek központja volt, amely itt helyezkedik el. Sérültekről és a kár mértékéről még nincs információ. Az üggyel kapcsolatban nem nyilatkoztak még a hatósági szervek. Korábban, március 22-én egy odesszai lakóházban történt robbanás a Geranyieva utcában. A detonációban betörtek az első és második emelet ablakai, majd tűz is keletkezett. Akkor senki sem sérült meg. A tavalyi év végén és az idei elején számos robbanás rázta meg a várost. Olyan szervezetek és központok előtt robbantottak, amelyek az ukrán katonák megsegítésével foglalkoznak. Március 5-én az odesszai Jobb Szektor, március 12-én pedig a Szamopomoscs párt irodája előtt volt robbanás.
Forrás: Vesztyi
Kijevben százszorosára növekedett a törvénytelen fegyverkereskedelem
Alekszandr Terescsuk kijevi rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy Kijevet elárasztották az ATO- ("terrorista ellenes műveletek") övezetből származó fegyverek, írja a Rusvesna.
„Kijevben ma nagyon sok fegyver van. Az utóbbi időben a fegyvercsere-kereskedelem nem húszszorosára, hanem harmincszorosára nőtt, de az is lehet, hogy százszorosára. Például a rablótámadások esetében is szinte mindegyiknél lőfegyvert használnak” – mondta a rendőrfőnök. A bűnözők kezére nem csak maroklőfegyverek kerültek, hanem gépfegyverek, gránátok és gránátvetők is. A rendőrségnek nemrég sikerült lefoglalni egy nagyobb fegyverkészletet. A rendőrfőnök szerint szinte minden fegyver az ATO-övezetből származik.
Több olyan eset is előfordult, amikor frontról származó fegyvert foglalt le a rendőrség. Március 24-én Voliny megyében egy Kalasnyikov géppisztolyt, több száz töltényt és 5 db F-1 gránátot találtak egy korábban elítélt bűnözőnél, aki most az egyik önkéntes zászlóaljban szolgált.
Forrás: Rusvesna
 Az ukrán Jobb Szektor vezetője egy véresebb „Majdant” jósol Ukrajnának
Novorosszia hírügynöksége beszámolt arról, hogy Dmitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője egy sokkal véresebb „Majdant” jósol Ukrajnának, mivel a lakosság kezében sokkal több fegyver van, mint eddig.
„Ukrajnában minden lehetséges. A „Majdan” meg annál inkább. Az embereknek van méltóságuk. Ki fognak menni a „Majdanra”, ha már odáig fajulnak a dolgok” – mondta Jaros. Szerinte már senki sem fog sátrakban tüntetni, énekelni és zseblámpával világítani. Azt nyilatkozta még, hogy az ő szervezete megpróbálja megőrizni Ukrajna államiságát, illetve meggátolja az emberek kizsákmányolását is. Rengeteg olyan fiatal nacionalista van, aki akár most is lerohanná az ukrán parlamentet. Ezért ezeknek a fiataloknak meg kell magyarázni, hogy emiatt az országot teljesen elveszíthetjük, mondta Jaros.
Forrás: Novorosinform 
Kelet-Ukrajna 
DNR felkelői megígérték az EBESZ-nek, hogy hozzáférést biztosítanak Novoazovszkhoz
A RIA Novosztyi Eduard Baszurin szavaira hivatkozva arról számolt be, hogy korábban a felkelők csak biztonsági szempontok miatt nem engedélyezték Novoazovszk hozzáférését. Eduard Baszurin, a felelők vezérkarának parancsnoka megígérte, hogy megszervezi az EBESZ-küldöttség számára Novoazovszk akadálymentes hozzáférését. Egy EBESZ-megfigyelő kérdésére válaszolva Baszurin 98%-ban biztosította, hogy segíteni fogja az akadálymentes hozzáférésüket. Korábban Michael Bociurkiw EBESZ-sajtótitkár nyilatkozta azt, hogy a felkelők korlátozzák Sirokino és Novoazovszk hozzáférését, és hogy nem engedték oda őket pénteken és szombaton sem. Baszurin beszámolt arról, hogy azt biztonsági okok miatt nem engedélyezték, mivel az ukrán katonák 225 aknát lőve bombázták a települést március 27-én.
Az ukrán kormány tavaly áprilistól támadja Donbaszt. Az ENSZ adatai alapján már több mint 6 ezer áldozata van a konfliktusnak. Nem sokkal a tűzszünet kihirdetése után kiderült, hogy a tüzelések továbbra is folytatódtak. Mindkét fél a másik oldalt vádolja, és magyarázatuk szerint csak azért tüzelnek, mert a másik oldalról is lőnek.
Jelenleg Sirokino a harcok forrópontja.
Forrás: RIA 
DNR Védelmi Minisztériumának jelentése szerint az elmúlt napon tizenhárom alkalommal nyitottak rájuk tüzet
A RIA Novosztyi beszámolt arról, hogy az elmúlt napon a felkelők közül senki sem halt meg, viszont Sirokino település körzetében a támadások áldozata lett egy civil lakos és egy másik is megsérült. Az ukrán oldal tizenhárom alkalommal szegte meg a tűzszünetet - jelentette a Donyecki Köztársaság Védelmi Minisztériuma.
„A tűzszünet megszegésének tizenhárom esetét rögzítettük, amikor harckocsikkal, páncélozott járművekkel, aknavetőkkel, légvédelmi ágyúkkal, páncéltörő rakétával és kézi lőfegyverekkel is tüzeltek” – nyilatkozta a minisztérium képviselője. Újból tűz alá került a donyecki repülőtér egy része is. A felkelő katonák közül senki sem halt meg, azonban egy civil lakos életét vesztette és egy másik is megsérült.
A tűzszünetről szóló minszki egyezményt február 15-én fogadták el, azonban helyenként tovább folytatódtak a támadások mindkét oldalról, amelyért a felek egymást vádolják.
Forrás: RIA
Kijev nem árulta el, hogy ki lőtt az orosz vezérezredesre
A Vesztyi beszámolt arról, hogy a kontaktcsoport következő találkozójára április első felében kerül sor - hivatkozva Denisz Pusilinre, a kontaktcsoport donyecki képviselőjére. A megbeszélésen a minszki egyezmény egyes pontjaiból fakadó alcsoportok létrehozásáról fognak tárgyalni. A választásokkal kapcsolatos pontról is szó lesz. A minszki egyezmény, bár akadozva, mégis működik. Még ha a nehéztüzérséget el is vonták a frontvonalról, a kereszttüzek és az aknák háborúja továbbra is folytatódik. Alekszandr Lencov, Oroszország Fegyveres Erőinek vezérezredese találkozóra indult Sirokinóba az ukrán kollégájával. Bár a harci műveletek tovább folytatódtak, Razmazin ukrán ezredes garanciát vállalt arra, hogy az vezérezredes konvojára nem fognak tüzelni, ennek ellenére a konvojt támadás érte. Az első lövést egy páncéltörőből adták le, de a rakéta a környező mezőn robbant fel. A területet jól belőhető az ukrán oldalról, éppen ezért az ukrán katonák az Azovi-tenger partszakaszának magaslatain foglaltak el állásokat.
A konvojban négy járműből áll, az elsőben a kontaktcsoport orosz képviselői, utána pedig az EBESZ-küldöttség emberei vannak. Az utolsó járműben az orosz „Vesztyi negyeli” forgatócsoportja van. A vezérőrnagy autója szerencsésen elkerülte nagy kaliberű fegyverek és aknavetők tüzelését. A támadás után a küldöttség találkozóját másnapra halasztották. Az ukrán fél közben arról nyilatkozott, hogy a támadás csak figyelmeztető jellegű volt, és nem lehet megállapítani, hogy az ukrán állásokról pontosan ki nyitott tüzet. Az ukránok azt sem tudták megmondani, ki volt az, aki a felkelők gorlovkai állásaira nyitott tüzet.
Az aknán felrobbant autóbusz ügyét pedig terrorista cselekménynek könyvelték el. A tragédia túlélőinek nyilatkozatából kiderül, hogy az ukrán katonák eléggé hosszasan ellenőrizték őket, azt vizsgálva, hogy hogyan tiltották meg az ellenőrzőponton való átutazásukat, és hogy miért is döntött a buszt vezető sofőr az ellenőrzőpont elkerülése mellett. A Gorlovka-Artemovszk útvonal mindössze 44 kilométer, viszont a két település a frontvonal két oldalán van. Az autóbusz 26 utasával még a Majorszk melletti ellenőrzőpont előtt fordult le az útról a földutakra. A tragédiát el lehetett volna kerülni, ha nem lettek volna ennyire kemények az ukrán ellenőrzőpont követelményei. A buszvezetők sok esetben inkább letérnek az útról, és megpróbálják elkerülni az ukrán ellenőrzőpontokat, miközben veszélynek teszik ki maguk és az utasaik életét is.
Az első Donyeck-Luganszk vonatjárat szinte üresen indult meg. Az emberek féltik az életüket, és nem mernek kockáztatni. Mivel a vonatjárat egyes területeken a frontvonal mellett halad el, egy mozdony két üres platformot tol maga előtt, arra az esetre, ha elaknásítanák a vasutat. Az autóbuszjegyek ára a vonatjegy árának a háromszorosa is lehet, ezért nagyon fontos, hogy ez a vonatjárat folyamatos legyen. Az emberek reménykednek abban, hogy a béke tartósan megmarad.
Forrás: Vesztyi
Április 20-án amerikai légideszantosok érkeznek Lembergbe
A Rusvesna beszámolt arról, hogy április 20-án amerikai légideszantosok fognak érkezni Lembergbe. Az amerikai külüggyel kötött megállapodás szerint 290 amerikai légideszantos érkezése várható a Javorivszkoj gyakorlótérre, ahol az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár fogja kiképezni az ukrán Nemzeti Gárda harci különítményeit. Ezt az információt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közölte saját Facebook-oldalán. Az amerikai képzésről Porosenko elnök és a Joe Biden amerikai alelnök egy megbeszélés alkalmával állapodott meg. Porosenko megköszönte Nulandnak és az amerikai nagykövetség munkatársainak is azt a fáradságos munkát, amelynek eredményeképpen ez az oktatás létrejöhetett. A gyakorlatban 900 gárdista fog részt venni, de nem egyszerre, hanem három részre osztották a képzést. Az amerikaiak minden egyes szakaszban 300 katonát fognak oktatni nyolc héten át. A kiképzés végeztével pedig egy közös gyakorlatokat tartanak majd. Az oktatóképzésben részt vesz a Nemzeti Gárda Kulcsickij, Jaguár, Omega egysége és más alegységek is. A hírhedt Azov önkéntes zászlóalj is részt fog venni a képzéseken, amely a civil lakosok ellen elkövetett agresszív viselkedéséről és a mariupoli fosztogatásairól híres. A gyakorlat végeztével az ukránok különleges felszereléseket is kapnak.
Forrás: Rusvesna
Felrobbantották az ukrán hadsereg tartálykocsiját
Hétfőre virradó éjjel egy harkovi vasútállomáson felrobbant egy üzemanyagot tartalmazó tartálykocsi. A balesetet szabotázsnak tekintik, az ügyben eljárást indítottak. A területi főügyészség közölte, hogy a tervek szerint a dízel üzemanyagot az Ukrán Fegyveres Erők számára szállították volna – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.
„A robbantás következtében a tartálykocsi megrongálódott, az üzemanyag elfolyt. A balesetnek személyi áldozata nincs” – szerepe a közleményben.
Kárpátalja
Brenzovics László: A kárpátaljai magyarság békét szeretne
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) március 28-án tartotta soros, 26. közgyűlését. A napirendi pontok között a leghangsúlyosabb kérdés most a kárpátaljai magyarság helyzetének könnyítése és megmaradásának elősegítése volt.
Sorkatonai szolgálat: 16 ezer vagy "csak" 480 fő Kárpátaljáról?
A sajtóban nemrég felröppent a hír, miszerint Kárpátalján 16 ezer fiatalt hívnak be sorkatonai szolgálatra, a megyei hadkiegészítő parancsnokság illetékesei viszont cáfolják ezt: adataik szerint csak 480 fiatalemberre vár ez idén tavasszal — közölte a Csasz Zakarpattya hírportál. Jurij Velicskanics, a megye hadkiegészítő parancsnokának helyettese szerint az okozhatta a félreértést, hogy a 16 ezres számot kiragadták egy korábbi interjújából, illetve a média képviselői összekeverik azok számát, akik sorkötelesek — s akiket valóban berendelnek orvosi vizsgálat, stb. céljából —, azokéval, akik ténylegesen szolgálni fognak majd.
Az alezredes emlékeztetett arra, hogy az államfő rendelete értelmében a 20 éves kort elért fiatalokat hívják be sorkatonai szolgálatra, míg a 18-19 évesek haladékot kapnak. Hangsúlyosan szólt arról, hogy a most behívott sorkatonákat nem vonják be a "terrorellenes műveletbe" — kizárólag az abban részt nem vevő alakulatoknál szolgálnak majd. A megye hadkiegészítő parancsnokának helyettese aláhúzta, hogy ez év áprilisa-májusa folyamán 480 fiatalt hívnak be Kárpátalja területéről. Közülük 239 fő a hadseregnél, 214 fő a Nemzeti Gárdánál, míg 27-en a speciális szállítási szolgálatnál teljesítenek majd szolgálatot.
Forrás: Tiszanews
Világ 
Az Egyesült Államok és Ukrajna megfigyelő repüléseket tart Oroszország és Fehéroroszország területe felett
A TASZ beszámol arról, hogy a Nyitott Égbolt Szerződés keretein belül az Egyesült Államok és Ukrajna négy napon keresztül hajthat végre megfigyelő repüléseket Oroszország és Fehéroroszország felett. Erről Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyhelyzetek mérésével foglalkozó orosz központ vezetője nyilatkozott.
„2015. március 30-tól április 4-ig, a nemzetközi Nyitott Égbolt Szerződés keretein belül az amerikai fél Ukrajna képviselőivel együtt megfigyelő repüléseket fog tartani Fehéroroszország és Oroszország területei felett, egy amerikai OC-135B típusú repülőgép fedélzetén” – mondta Rizskov. A szavaiból kiderült, hogy az amerikai repülőgép fedélzetén orosz szakértők is lesznek, akik a szerződésekben elfogadott repülési paraméterek betartását fogják szemmel tartani. Az OC-135B egy erre a célra kifejlesztett megfigyelő gép semmilyen fegyverzettel nem rendelkezik, fedélzetén csak megfigyelő berendezések vannak.
A Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írták alá, 34 tagja van. Megfigyelő repüléseket Oroszország, az USA, Kanada és európai országok területei felett és végeznek. Célja az elfogadott fegyverkezési megállapodások betartásának ellenőrzése, amely által további krízishelyzeteket sikerülhet megelőzni. Az Amerikai Egyesült Államok korábban rengeteg alkalommal nyilatkozott arról, hogy az ukrán határ mentén nagyobb katonai csapatokat vont össze Oroszország. Az oroszok tagadták ezt, és arra kérték az amerikai partnerüket, hogy bizonyítékkal támasszák alá vádjaikat. Ez a szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy egy tényleges helyzetfelmérést végezzenek el a hasonló vádak beigazolására vagy megcáfolására.
Amerika szerint Oroszország korlátozza a szerződés végrehajtását. Négy esettel támasztják ezt alá, mégpedig hogy Moszkva, a Csecsen Köztársaság, az orosz-abház és orosz-dél-oszét 10 kilométeres határsávja és a „Nyugat - 2013” gyakorlatok fölött nem engedélyezték az ellenőrző repüléseket. Oroszország a vádakra azt felelte, hogy a megfigyelő repüléseknek tiszteletben kell tartania a légtér használat orosz nemzeti jogszabályozását. Moszkva és csecsen területek felett csakis a biztonsági szempontok miatt nem engedélyezték a megfigyeléseket, és emlékeztették az amerikai kollégáikat arra, hogy csak a megfigyelési magasság volt korlátozva. Abházia és Dél-Oszétia 10 kilométeres határsávja mentén pedig azért korlátozták a repülést, mivel a szerződés csak az azt aláíró országokról szól, a megemlített két ország pedig nem tagja a szerződésnek. A „Nyugat-2013” orosz és fehérorosz gyakorlat alatt éles fegyvereket használtak, ezért korlátozták annak megfigyelését. Mivel a két ország előre jelezte ezt és alternatív repülési útvonalat is ajánlottak a megfigyelőknek, így Moszkva álláspontja szerint betartották a szerződést.
Forrás: TASZ
(RapidPress Hírszolgálat nyomán)