Fokozott biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn az Arany Hajnal nevű görög hazafias párt vezetőinek pere Athénban. Hasonló tárgyalásra még nem volt példa Görögországban.
Az ügynek összesen 72 vádlottja van, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártvezér. Elsősorban bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják őket, s többeket testi sértéssel és illegális fegyverviseléssel is.
A NERIT görög állami televízió hétfőn arról számolt be, hogy az ülésterem zsúfolásig megtelt emberekkel. A perben mintegy száz ügyvéd vesz részt, és kereken 130 tanú tesz vallomást. A vádlottak közül a legtöbben nem jelentek meg, ügyvédeik képviselik őket - tette hozzá a televíziós csatorna.
A rendőrség már hétfőre virradó éjszaka lezárta az Athénhoz tartozó Pireusz kikötőváros egyik elővárosának szigorúan őrzött börtönének épületében lévő törvényszék környékét.
Hétfőn több száz baloldali szimpatizáns gyűlt össze az épület közelében, hogy a "rasszizmus és a fasizmus" ellen tiltakozzon.
Az Arany Hajnal vezetői tagadják az ellenük felhozott vádakat, szerintük a párt tagjai politikai boszorkányüldözés áldozatai. Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk.
A párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy kommunista görög rapper, és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Mihaloliakosz pár nappal később vizsgálati fogságba került, és azóta is rács mögött van, akárcsak több pártvezetőtársa.
A testület vizsgálati fogságból vezényelte le az Arany Hajnal választási kampányát is, és nem eredménytelenül, mivel a január 25-én tartott görög parlamenti választáson a szavazatok 6,28 százalékát szerezte meg és csupán egyetlen mandátumot veszített a 2012-es szerepléséhez képest.
(MTI nyomán)