Tel-Avivban, a Jichák Rabin téren az izraeli rendőrök eddig nem tapasztalt erélyes föllépéssel jelenleg is oszlatják az ország minden részéből oda sereglett etiópiai zsidókat. A falassa zsidóknál betelt a pohár, miután néhány héttel ezelőtt a rendőrség elektromos sokkolóval meggyilkolt egy fekete zsidót, néhány nappal ezelőtt pedig letepertek egy katonai egyenruhát viselő fiatalembert, majd minden ok nélkül agyba-főbe verték. A tüntetés kiváltója az izraeli rendőrség és a zsidó lakosság vele született rasszizmusa ellen szólt.
Zoom
Etiópia zászlaja alatt

"A feketék csak a háborúban jók"
Még a sötétség beállta előtt több ezer etiópiai zsidó megbénította a Tel-Avivba vezető Ájálon autósztrádát, s már itt erélyesen közbeavatkozott a rendőrség. A falassák később a Rabin térre vonultak, ahol egyes csoportok be akartak hatolni a Városházára, aminek következtében itt újabb összetűzésre került sor. A rendőrség paprikagáz- könnyfakasztógáz-gránátokat lőtt a tüntetőkre, majd egy idő után lovasrendőrök a tömeg közé vágtattak. Több rendőr és tüntető megsérült. Közben a Jediot Áháronot tudósítóját, vagy a kameráját valószínűleg találat érte, mert az élő közvetítés hosszú időre megszakadt.
Zoom
Lovasrendőrök rontanak a tömegre
Zoom
Itt még egységesen vonulnak a tüntetők
Közben magyar idő szerint 21 órakor néhány percre visszajött a világhálós élő közvetítés: az embervadászat a tel-avivi Városháza környékén tovább folyik, a rendőrség lövi az etiópokat. Az ellenálló csoportok kórusban skandálják, hogy "Izrael rendőrállam". Óriási a hangzavar, lövések hangja tölti be a Rabin teret. Véleményünk szerint a mostanra csoportokra oszlott tüntetők a késő éjszakai órákig tartják magukat Tel-Aviv utcáin. A tömegben itt-ott ismét föltűnt Etiópia zöld-sárga-piros zászlója. A rendőrök 21 óra után néhány perccel ismét sokkoló gránátokat lőnek a tüntetőkre.
Hering J. - Kuruc.info