Betörtek a világörökség részét képező Palmüra néven ismert szíriai romváros egyik múzeumába az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai - számolt be szombaton egy szíriai tisztségviselő.
Az illetékes hozzátette, a múzeumból korábban kimenekítették a műkincseket.
Az amerikai védelmi minisztérium közölte, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció több légicsapást mért a dzsihadisták hadállásaira szombaton a Palmüra közvetlen közelében fekvő Tadmur városában, amelyet szerda estére foglalt el a terrorszervezet.
Szakértők úgy vélték, a katonai szövetség elkésett a segítségnyújtással.
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és sokan tartanak attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják.
Zoom
Az Iszlám Állam "gyászlobogója" Palmüra citadelláján
Az Iszlám Állam követőinek Twitter-oldalain olyan képek jelentek meg, amelyeken a dzsihadisták kitűzött, fekete zászlaja látszik Palmüra egyik több száz éves, muzulmán citadellája fölött. Amr Al-Azm szíriai műkincsszakértő úgy vélte, az a tény, hogy a műemlék muzulmán uralom alatt épült, megóvhatja a pusztulástól.
A terrorszervezet szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, s ezt bűnnek tartják. Másrészt a műkincseknek a feketepiacon történő értékesítése jól jövedelmező bevételi forrás a dzsihadistáknak.
Az Iszlám Állam a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg.
(MTI)
Korábban írtuk: