II. Erzsébet brit királynő Európa megosztottságának veszélyét hangsúlyozta, míg Joachim Gauck német elnök London európai uniós tagságának fontosságáról beszélt szerda este Berlinben, a brit uralkodó tiszteletére rendezett állami banketten. A 89 éves királynő azt mondta, ő és Gauck életük során látták Európa legrosszabb, de legszebb arcát is.
"Tudjuk, hogy a megosztottság Európában veszélyes, és hogy meg kell akadályozni nyugaton, ahogy kontinensünk keleti részén is. Ez közös törekvésünk" - mondta II. Erzsébet. Azt is megjegyezte: "Keményen kell dolgoznunk azért, hogy a fenntartsuk a (második) világháború utáni világ javait."
Kommentárok megjegyezték: ritka, hogy a brit uralkodó ehhez hasonló, politikai jellegű kijelentést tesz.
Joachim Gauck azt hangsúlyozta az állami banketten, hogy Németország támogatja a párbeszédet Nagy-Britanniával az Európai Unió reformjáról, mert "az Egyesült Királyság Európa része", és "az Európai Uniónak szüksége van Nagy-Britanniára".
Az állami banketten részt vett Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő is, akik a nap folyamán megbeszélést folytattak London uniós reformtörekvéseiről.
Cameron előtt II. Erzsébet is találkozott szerdán Merkellel, akivel a berlini fal egykori helyét is megtekintették.
A mostani II. Erzsébet ötödik németországi állami látogatása azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett. Először éppen ötven éve, 1965-ben - húsz évvel a II. világháború után -, majd 1978-ban, 1992-ben és 2004-ben járt Németországban.
(MTI)