Egy dél-franciaországi kommandós kiképzőhely ellen tervezett merényletet az év végén vagy a jövő év elején négy fiatal, köztük egy volt katona, akik egy tisztet is el akartak rabolni és le akartak fejezni. A francia miniszterelnök szerint soha nem látott terrorfenyegetettséggel kell szembenézniük a franciáknak.
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint elképzelt támadás meghiúsítását Francois Hollande államfő jelentette be szerda este. A csütörtökön nyilvánosságra hozott részletek szerint a merénylettervet csírájában sikerült a hatóságoknak elfojtaniuk. A hétfőn őrizetbe vett négy férfi december végén vagy 2016 január elején akart támadni, a 17 áldozatot követelő januári párizsi iszlamista merényletek évfordulóján.
Három gyanúsított kihallgatása még csütörtökön is folyt a titkosszolgálatok párizsi központjában, a negyedik, 16 éves fiatalt szabadon engedték a hatóságok. A többiek, egy 17 és 19 éves férfi, és egy 23 éves, korábban a haditengerészetnél szolgált volt katona, azt állították, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak. Mindannyiukat hétfő hajnalban vették őrizetbe, Párizsban, Marseille-ben és Franciaország északi részén.
A gyanúsítottak elmondták, hogy a dél-franciaországi Perpignan városához közeli Collioure-nál, a haditengerészet egyik létesítménye ellen terveztek támadást, amely ellen a volt katona "személyes gyűlöletet táplált". A Djebril nevű férfi korábban itt szolgált. Többszöri betegállomány után 2014 januárban szerelt le. A haditengerészet létesítménye mellett itt található a francia különleges erők egyik kommandós kiképzőközpontja is.
A gyanúsítottak azt tervezték, hogy elrabolnak egy tisztet, annak kivégzését lefilmezik, és a felvételt közzéteszik az interneten.
Az ügyre úgy derült fény, hogy a támadást kitervelő 17 éves fiatal anyja jelezte a hatóságoknak, hogy a fia Szíriába készül utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. A hatóságok ezek után megfigyelték a fiatalnak a közösségi oldalakon folytatott tevékenységét, és az is kiderült, hogy bebörtönzött dzsihadistákkal is kapcsolatot tart a fiú, akit a többi gyanúsítottal együtt egy június 23-án megindított eljárás keretében tartóztatott le a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.
"Soha nem látott terrorfenyegetettséggel kell szembenéznünk" - erősítette meg csütörtökön Manuel Valls miniszterelnök. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint 1850 francia állampolgárnak vagy Franciaországban élő embernek vannak dzsihadsita kapcsolatai, közülük jelenleg 500-an tartózkodnak Szíriában vagy Irakban.
Korábban írtuk: Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban - közölte szerda este Marseille-ben Francois Hollande francia államfő.
"A héten megelőztünk terrorcselekményeket, amelyek bekövetkezhettek volna. (Bernard Cazeneuve) belügyminiszter holnap tájékoztatás tart az ügyben" - mondta a köztársasági elnök, akit egy dél-franciaországi vegyi üzemben kedden feltehetően szándékosan bekövetkezett robbantásról kérdeztek az újságírók. A bűncselekménynek nem voltak áldozatai, és károkat sem okozott. Az elnök megígérte, hogy a robbantás körülményeit ki fogják vizsgálni, és a tetteseket "megtalálják és elítélik".
A France2 közszolgálati televízió híradója úgy értesült, hogy a hét elején négy embert őrizetbe vettek Dél-Franciaországban és Párizsban, s az államfő feltehetően erre utalt. Az iszlamista körökhöz közel álló gyanúsítottak állítólag olyan megjegyzéseket tettek nyilvánosan, amelyek arra utaltak, hogy terrortámadásokra készülnek. A hatóságok attól tartottak, hogy a július 14-i nemzeti ünnepen terveztek merényletet - állította a France2.
Július 7-én egyébként legalább 150 robbanóeszközt és dinamitot loptak el a dél-franciaországi Marseille közelében található Miramas egyik katonai létesítményből, harminc kilométerre a vegyi üzemtől, ahol a robbanás történt kedden. Szerdán a hatóságok nem tudták megmondani, hogy a múlt heti lopás és keddi robbantás között lehet-e kapcsolat.
A januári 17 áldozattal járó párizsi merényletsorozat óta a francia fővárosban a legmagasabb terrorkészültség, országszerte pedig mintegy 10 ezer katona és 20 ezer csendőr és rendőr védi az érzékenynek számító intézményeket, vallási helyeket, iskolákat, pályaudvarokat, repülőtereket és a turisták által kedvelt helyeket.
Manuel Valls miniszterelnök áprilisban azt mondta, hogy az év eleje óta öt terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok. Június 26-án ugyanakkor egy radikális iszlamista lefejezte a főnökét és megpróbált Lyonhoz közel egy vegyi üzemet felrobbantani. Ezt követően a kormányfő többször is megerősítette, hogy még soha nem volt olyan jelentős a terrorveszély Franciaországban, mint jelenleg.
(MTI)