Helyiek tiltakoznak illegális bevándorlók elhelyezése ellen az északkelet-olasz Treviso városának peremkerületében. A tiltakozáshoz az Új Erő (FN) elnevezésű jobboldali mozgalom tagjai is csatlakoztak.
A Treviso határán levő Quinto városrész egyik lakóháza előtt az épületben élő olaszok bútorokat, matracokat égettek el, így tiltakozva száz afrikai beköltöztetése ellen. A demonstráció szerda éjszaka óta tart az olasz napilapok pénteki beszámolói szerint.
Zoom
A többlakásos házban eddig tíz olasz család élt, a többi üres lakásba afrikai bevándorlókat helyeztek el a trevisói prefektus utasítására. Az épület olasz lakosai a Nigériából, Gambiából, Ghánából, Maliból származó bevándorlók azonnali elköltöztetését sürgetve nem engedték, hogy az afrikaiaknak hozott bútorokat, főleg ágyakat és matracokat bevigyék az épületbe, hanem ezekből a ház előtt máglyát raktak és meggyújtották. Azt is megakadályozták, hogy önkéntesek ételcsomagokat vigyenek be az épületbe.
Zoom
A lakóházból az olaszok az épülettel szembeni parkba költöztek át, és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. Azt panaszolják, hogy az illegális bevándorlók elhelyezése miatt lakásaik értéküket veszítik.
Zoom
A tiltakozáshoz a jobboldali FN tagjai is csatlakoztak. A tetőtől talpig fekete ruhás FN-tagokkal szemben az olasz rendőrség védi az épületet és a bevándorlókat, akik továbbra is az épületben vannak.
Zoom
Luca Zaia, Veneto tartományi elnöke az olasz lakosokat támogatva kijelentette, hogy Veneto Afrikává kezd átalakulni. "Nálunk az olaszok parancsolnak. A római kormánynak nem szabad többet egyetlen egy bevándorlót sem hozzánk küldeni" - hangoztatta Zaia, aki korábban úgy fogalmazott, hogy Veneto megtelt, nincsen több hely a menedékkérők befogadására.
Zoom
A tartományi elnök elmondta, hogy Venetóban több mint 500 ezer letelepedett, tartózkodási engedéllyel munkát vállaló bevándorló is él, ez a venetói lakosság majdnem 11 százaléka.
Matteo Salvini, az Északi Liga nevű radikális olasz párt elnöke szombaton Quintóba látogat.
(MTI nyomán)
Frissítés: videók a helyszínről:
2. frissítés: győztek a tüntetők
A bátor fellépés eredeményeképpen pénteken az illegális bevándorlókat az épületből Treviso egyik kaszárnyájába költöztették át - adja hírül az MTI.