2020. november 23., hétfő, Kelemen napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:39 Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzemben22:19 Robotszondát indított Kína a Holdra21:53 Magas rangú iszlamistát fogtak a bagdadi repülőtéren21:21 Parkoló autóknak csapódott egy teherautó a II. kerületben egy biciklis miatt20:52 Eldőlt: a félig magyarnak hazudott, de teljesen zsidó Blinken lesz Biden külügyminisztere20:24 Duplájára emelhetik a rendőrségi vezetők illetményét, a közrendőrök hiába várják a béremelést20:17 Szaúd-Arábia ingyen oltja be a lakosság 70 százalékát19:54 Megnyílt az Akadémia park melletti megújult P+R parkoló a II. kerületben19:22 Ismét "vadpartit" rendeztek Párizsban18:55 Oroszországban újabb eljárást indítottak a Google ellen18:31 A romániai egészségügyi személyzet jelentős hányada nem akarja beoltatni magát18:08 Itt az újabb holotragédia: a megölt jóságos néger meséje a kiirtott hatmillió ártatlan zsidó mítoszának konkurenciája lett17:32 Megint kirúgtak egy főszerkesztőt az Indextől17:16 Megkezdődött Sarkozy pere, de fel is függesztették16:52 Örményország 121 települést ad át Azerbajdzsánnak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A legsúlyosabb ítélettel sújtott izraeli kém szabadon engedésével udvarol főnökének Amerika

November 21-én feltételesen szabadlábra helyezik Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészet volt tisztjét, akit 1985-ben fogtak el és később életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek az Egyesült Államokban, mert Izraelnek kémkedett.
Pollard addigra már 30 évet tölt majd rács mögött. Az izraeli kormány már régóta próbálta elérni, hogy idő előtt bocsássák őt szabadon.
A feltételes szabadlábra helyezésről döntő amerikai bizottság úgy határozott, hogy Pollard öt éven át nem hagyhatja majd el az Egyesült Államok területét.
John Kerry amerikai külügyminiszter kedden magyarázkodásba kezdett, mondván, a feltételes szabadlábra helyezés nem áll összefüggésben az iráni atomprogram korlátozásáról kötött megállapodással. Az izraeli vezetés határozottan ellenzi az alkut, ezért a sajtóban korábban olyan feltételezések jelentek meg, hogy a kémnek a börtönből való kiengedésével az Egyesült Államok megpróbál a két ország között kialakult feszültségen enyhíteni.
Hasonlóképpen tagadták az "árukapcsolásról" szóló spekulációkat Pollard ügyvédjei. Azoktól korábban elhatárolódott a Fehér Ház és az igazságügyi minisztérium is.
A 60 éves, cukorbeteg és magas vérnyomástól is szenvedő elítéltet júliusban hallgatta meg a feltételes elengedéséről döntő testület. Ha bizottság megtagadta volna az elbocsátását, Pollardnak további 15 évet kellett volna leülnie, de az igazságügyi tárca jelezte, hogy nem fogja ellenezni a szabadlábra helyezést.
Jonathan Pollardot 1985 novemberében vették őrizetbe, amikor sikertelen kísérletet tett arra, hogy menedéket kérjen a washingtoni izraeli nagykövetségen. Ő az egyetlen amerikai állampolgár, akit életfogytiglani ítélettel sújtottak amiatt, hogy titkos információkat adott át az Egyesült Államok egyik szövetségesének.
Támogatói szerint Pollardra túlságosan kemény büntetést szabtak ki, mert, mint rámutattak, az Egyesült Államok és Izrael szövetségese egymásnak, és az általa kiszolgáltatott információ nem okozott kárt Amerikának, ráadásul a konkrét értesülésekhez Izrael már korábban is hozzáférhetett. Bírálói, többek között kormányzati tisztségviselők és ügyészek szerint viszont a férfi áruló, aki tikos anyagok tömegének kiadásával kárt okozott a hazájának.
Az Obama-kormány 2014-ben, az izraeli-palesztin békefolyamat ösztönzése érdekében fontolóra vette Pollard szabadon bocsátását, de az elképzelés hírszerzési körökben ellenkezést váltott ki, és a tárgyalások az ajánlat ellenére is összeomlottak, ezért elálltak tőle. Az elítéltet az észak-karolinai Butner szövetségi börtönében tartják fogva.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready