Az izraeli kormányfő engedélyt adott 300 lakás azonnali megépítésére egy ciszjordániai településen, "válaszul" arra, hogy ott lebontanak két illegálisan felhúzott telepesházat. Benjámin Netanjahu Jeruzsálem arabok lakta keleti részén is engedélyezett építési munkálatokat, a katonai rádió szerint ott ötszáz új lakást.
Az izraeli legfelső bíróság hétfőn megerősítette azt a múlt pénteken hozott döntését, amelyben elrendelte a szóban forgó két ház lebontását a Rámalláh közeli Béjt Élben egy helyi jogvédő szervezet beadványa nyomán.
A házaknál hétfő este óta több összetűzés is történt az izraeli biztonsági erők és a telepesek között, mivel utóbbiak meg akarták akadályozni az épületek lerombolását. Sajtójelentések szerint a telepesek szerdán is kövekkel dobálták meg a katonákat, az izraeli hadsereg ennek ellenére megkezdte az épületek lebontását. Előzőleg Netanjahu is a házak ledózerolása ellen foglalt állást.
A Becelem izraeli emberjogvédő szervezet becslései szerint Ciszjordániában jelenleg 350 ezer zsidó telepes él, vagyis több mint háromszor annyi, mint 1993-ban, amikor elindult a palesztin állam létrehozását célzó oslói "békefolyamat" (amit persze a zsidók egy pillanatig sem vettek komolyan).
Több száz telepes próbálta megakadályozni szerdán a munkagépek felvonulását, majd a munkálatok megindítása után az engedélyek nélkül felépített, még lakatlan házak felszámolását. Összecsaptak a félkész épületeket már kedden hajnalban birtokba vett biztonsági erőkkel, s a harcokban és a tömegoszlató fegyverek nyomán tíz tüntető telepes megsebesült, és legalább tíz demonstrálót pedig őrizetbe vettek az izraeli hatóságok. A rendőrség a Béjt Élbe vezető utaknál ellenőrző pontokat állított fel, hogy megakadályozza a telepeseket, hogy autóikkal tömegesen az építmények közelébe jussanak azok teljes lerombolásáig.
Benjámin Netanjahu összehívta a Likud-frakció rendkívüli ülését a kialakult helyzet miatt. Az ellenzéki centrista Jes Atíd pártot (Van Jövő) vezető Jaír Lapid élesen bírálta a magukat "nemzeti tábornak” nevező jobboldali koalíciós pártokat. "Nem szégyellik nemzeti tábornak nevezni magukat, és megütni a rendőröket és a katonákat? - áll Lapid közleményében. "Nem szégyellik nemzeti tábornak nevezni magukat és fellépni a jogrend ellen és meggyengíteni minket a világ szemében” - folytatta elítélő nyilatkozatában az ellenzéki párt vezetője.
A telepes építkezéseket támogató jobboldali Báj Hajehudi pártot vezető Naftali Bennet csillapítani próbálta és engedelmessége kérte a telepeseket a legfelsőbb bíróság szerdai döntése után, és magasztalta, "gyors, korrekt és cionista döntés"-nek nevezte Netanjahu új telepes építkezésekről tett bejelentését.
"A teljes képet kell nézni. Egy épületet lerombolnak és egy perc múlva ugyanazt újjáépítik. Bizarr, de akkor is…”- mondta Bennet, utalva rá, hogy a telepesek időközben az utóbbi napokban megszerezték a szerdán felszámolásra kerülő illegális építkezés törvényessé tételéhez szükséges engedélyeket, és a jövőben várhatóan mégis megépítik az eltervezett házakat.
Naftali Bennet jobboldali pártjának egyik képviselője, Moti Jogev a kneszetben kijelentette, hogy "nem a Béjt Élben lévő házakat, hanem a legfelsőbb bíróságot kell lerombolni." Válaszul Joel Haszon, a Cinista Tábor nevű balcentrum pártkoalíció egyik képviselője uszításért feljelentette a legfőbb ügyésznél.
(MTI nyomán)