Törökország és Oroszország felfüggesztette a Török Áramlat földgázvezetékről folytatott tárgyalásokat - közölték csütörtökön név nélkül nyilatkozó török tisztviselők.
Az Oroszországból Európába földgázt eljuttató vezetékről szóló tárgyalások megszakításának a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó török hivatalos források szerint az volt az oka, hogy Moszkva nem írt alá egy a török fél által kulcsfontosságúnak tekintett árkedvezményről szóló megállapodást.
A török energiaügyi miniszter korábban azt közölte, hogy Ankara 10,25 százalékos kedvezményt kap az Oroszországtól vásárolt 28-30 milliárd köbméter gázra, azonban ezt a megállapodást az orosz fél még nem írta alá. A kedvezménynek már 2015 januárjától érvényben kellett volna lennie.
"Oroszország számos olyan dolgot akar a tárgyalások keretében elfogadtatni Törökországgal, amelyek bonyolultabbak annál, minthogy a Török Áramlatról szóló tárgyalások során vitassák meg" - mondta egy török energiaügyi tisztviselő. Hozzátette, hogy Törökország számára a már megadott 10,25 százalékos kedvezményről szóló megállapodás aláírása kulcsfontosságú, Ankara azt jogos igényének tekinti.
"Az orosz fél ragaszkodik ahhoz, hogy csak az új török kormány felállítása után írja alá az ármegállapodást" - mondta egy török energiaügyi tisztviselő, hozzátéve, a tárgyalások felfüggesztése azt jelenti, hogy érvényét vesztette a projekt orosz ütemterve.
A Gazprom orosz állami gázipari konszern nem volt hajlandó kommentálni a tárgyalások felfüggesztéséről szóló hírt.
A Botas török energiacég június végén közölte: nemzetközi döntőbíróság elé viheti a Gazpromot, ha az nem írja alá a két ország közötti gázár-megállapodást.
A Török Áramlat a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, és 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállít Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak. A vezeték első, 15,75 milliárd köbméter kapacitású szakaszát 2017-ben helyeznék üzembe.
(MTI)