A felek megegyeztek: a szállítás elmaradása miatt Párizs teljes mértékben visszafizeti az Oroszország által előre kifizetett összegeket, s visszaadja a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.
Vlagyimir Putyin és Francois Hollande szerdai telefonbeszélgetésük alkalmával hivatalosan is megállapodtak abban, hogy felbontják a Mistral helikopterhordozókról kötött orosz-francia szerződést.
Az orosz és a francia államfő beszélgetéséről mind Moszkvában, mind Párizsban közleményt adtak ki. Ezekből kiderül, hogy a felek megegyeztek: a szállítás elmaradása miatt Párizs teljes mértékben visszafizeti az Oroszország által előre kifizetett összegeket, s visszaadja a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.
A Mistral-ügylet kútba esésének hátterében a nyugati államok és Oroszország között az ukrán válság miatt kialakult ellentétek állnak.
Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást arról, hogy Franciaország két Mistral hadihajót szállít az orosz haditengerészetnek, Párizs azonban 2014 őszén felfüggesztette a repülőgéphordozók leszállítását.
(MTI)