Amikor az ún. társadalmi igazságosságért küzdő progresszív szervezetekről esik szó, felmerül a kérdés, hogy tagjai vajon miből engedhetik meg azt, hogy éjjel-nappal mozgalmi tevékenységet folytassanak. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy egyetlen termelőmunkát végző vállalkozás sem vesz fel valakit azért, hogy azután az alkalmazottja hetekig-hónapokig az utcán hőbörögjön munkába járás helyett.
Nos, a fergusoni eseményekkel kapcsolatban lassan, de biztosan kiderült, hogy a jól ismert faji és életmódbeli szubkultúra emberei állnak a háttérben, akik az agitációt és a felforgatást szervezik és pénzelik.
A gombamód szaporodó progresszív szervezetek
Az Association of Community Organizations for Reform Now (ACORN) egy, az USA-ban működő, hírhedten radikális szervezet (Az amerikai szóhasználatban a „radical” jelentése ultrabalos, progresszív, marxista.) Még politikai pályafutása megkezdése előtt, Barack Hussein Obama az ACORN közösségszervezője és jogi képviselője volt Chicagóban.

A fiatal Obama is közösségi szervezőként kezdte karrierjét
Az ACORN Missouri-beli fiókja ellen 2010 végén csődeljárást kezdeményeztek, így az a Missourians Organizing for Reform and Empowerment (MORE) néven született újjá. A fergusoni tüntetések idején a MORE azon dolgozott, hogy a letartóztatott demonstrálókat kihozza a fogdából, akik aztán újra vandalizálták a környék üzlethelyiségeit, megfélemlítették a vélt ellenfeleket, tüzeket gyújtottak, valamint megdobálták a rendőröket.
Mostanra kiderült, hogy a MORE havi 5000 dollárt ígért a felbérelhető csőcselék tagjainak, hogy felfordulást okozzanak Fergusonban, St. Louis elővárosában, ahol egy fehér rendőr 2014 augusztusában lelőtte a fekete Michael Brownt. Mivel a felbérelt tüntetők közül sokan nem kapták meg a beígért összeget, amiatt kezdtek el panaszkodni, hogy a MORE ugyanúgy becsapta őket, mint az ACORN annak negyvenévnyi radikálbalos uszítása során. Az ACORN vezetősége egyébként főképpen fehérekből állt, míg a talpalómunkát főleg színesbőrűek végezték, ami további feszültségekhez vezetett. A fekete aktivisták ezért ülődemonstrációt tartottak a MORE irodájában, ugyanis a kezdeti időszakban a MORE egy helyi St. Louis-i szervezettel, az Organization for Black Struggle-lel (OBS) közös számlát hozott létre, melyre a világ minden pontjáról több mint 150 000 dollár ment, de ebből a talpalómunkát végző feketék szinte semmit nem kaptak. Az ezzel kapcsolatos véleményét az egyik fekete tüntető a legkeresetlenebb szavakkal adta a MORE vezető igazgatójának, a fehér Jeff Ordowernek a tudtára.
Zoom
Soros szívesen pénzeli a felfordulást
A fent említett Jeff Ordower nem más, mint egy régóta tevékenykedő szakszervezeti és közösségi szervező, aki a MORE előtt az ACORN Missouri-beli fiókjának vezetője volt, és az ACORN középnyugati műveleteit felügyelte. Nem sokkal azután, hogy 1987-ben New Yorkba költözött egyetemi tanulmányok végett, coming outolt (elismerte, hogy homoszexuális), és az iskola LGBT-diákcsoportjának aktív tagja lett. Több szervezetben hivatásos szervezőként tevékenykedett, és egyik alapítója volt a chicagói székhelyű Gender Justnak, ami a queerek jogaival, az osztályharccal, valamint a faji igazságossággal kapcsolatos küzdelmet egyesítette. Ezenkívül olyan társszervezőket keresett és keres, akik a saját magukat finanszírozni tudó szervezetek számának növeléséhez tudnának hozzájárulni – a kifizetés tehát nem az erőssége.
Ezzel kapcsolatban egy másik csoport, a Millennial Activist United (MAU) feltette az internetre a MORE-ral szemben megfogalmazott kifizetési követelést. A MAU-ról azt érdemes tudni, hogy Twitter-oldalán úgy határozza meg magát, mint az ifjúság megszervezésén dolgozó aktivisták kollektívája, amit fiatal, queer, fekete nők hoztak létre, és melynek célja az oktatás, valamint az alulról építkező szervezkedésben rejlő erő és vezetés.

Egymásra találtak a köcsög- és a négerjogok szerelmesei
Az ún. társadalmi igazságosságért küzdő mozgalmak történetében az alkalmazottak megrövidítése nem új találmány, mert a munkások kizsákmányolása elleni harc bajnokának szerepében tetszelgő, azóta megszűnt National Welfare Rights Organization (NWRO), az ACORN nonprofit szülőanyja szintén kiforgatta az alkalmazottait. Az NWRO főnöke, George Wiley úgy kezelte a beosztottait, mint egy hódító hadsereget, aminek a meghódított területből kellett megélnie: azt várta el tőlük, hogy vonják egybe erőforrásaikat, szerezzenek ingyenétkezést és -szállást, és hogy más szervezetek bérlistájára tetessék magukat, mialatt az NWRO-nál dolgoztak.
Az ACORN ugyanígy bánt az alkalmazottaival: rendszeresen nem fizetett nekik; arra próbálta rávenni őket, hogy választási regisztrációs csalást kövessenek el; lecsapott arra, ha az alkalmazottak szakszervezetet akartak alapítani; kérte a kormányzatot, hogy mentse fel a minimálbér fizetésének kötelezettsége alól; szakadt városrészekbe nőket küldött be egyedül és éjszaka, hogy szavazatokat gyűjtsenek.
Felbérelt tüntetők és nyomásgyakorlók
Pénzért az ACORN/MORE vezetése a legkülönfélébb nyomásgyakorlásra volt kapható.
Herb Sandler, egy másodrendű hitelekkel spekuláló személy, és felesége, Marion közel 11 millió dollárt adott a családi alapítványukon keresztül az ACORN társszervezetének 1999 és 2008 között. Cserébe az ACORN propagandahadjáratot viselt és utcai tüntetéseket tartott a Sandler-házaspár fő riválisa, a szintén hiteleket folyósító Wells Fargo ellen. A balos Sandlerékről, akik a szegények védelmezőiként tetszelegtek, azt kell még tudni, hogy bekerültek a Time magazin „25 ember, akik a pénzügyi válságért okolhatók” rovatába, és pocsék jelzálog-portfóliójukat még azelőtt rásózták másra, mielőtt az amerikai ingatlan- és hitelpiac összeomlott.
2009-ben az ACORN azonnal bevethető tüntetőkről gondoskodott Manhattanben, cserébe körülbelül 500 000 dollárt kapott a United Federation of Teacherstől, az American Federation of Teachers New York-i társszervezetétől. (Az amerikai tanárszakszervezetek a velejéig korruptak, és ez hozzájárul az állami iskolák gyatra színvonalához; aki teheti, a gyerekét charteriskolába viszi át, ami persze nem tetszik a szakszervezeti vezetőknek). A cél a Success Charter Network részeként működő Harlem Success Academy, egy charteriskola bővítésének megakadályozása volt. A fehér szakszervezeti vezetők nem akartak úgy mutatkozni, hogy ellenzik egy fekete charteriskola bővítését, így az ACORN színesbőrű, óradíjban bérelhető tüntetőit vették igénybe.
Az ACORN-birodalom egyéb maradéka, különösen a New York-i Working Families Party aktivistákat bocsátott az Occupy Wall Street (OWS) részére, és segített a 2011. szeptemberi manhattani OWS-tüntetés megszervezésében.
2014 decemberében a MORE aktivistái Maura B. McShane, St. Louis megye körzeti bírónőjének lakhelye környékén szórólapokat osztogattak, leveleket hagytak a bírónő házának küszöbén, melyben új vádesküdtszéki eljárást követeltek, valamint beszéltek néhány szomszédjával. A cél az volt, hogy a bírónőt nyomás alá helyezzék, hogy nevezzen ki különleges ügyészt, akinek eljárást kellett volna indítania a Michael Brown-ügyből ismert Darren Wilson közrendőr ellen. Ezt a nyomásgyakorló tevékenységet Julia Ho, a MORE szóvivője el is ismerte.
A háttérben álló pénzember
Kik finanszírozzák az egész mozgalmat, a különféle szervezeteket?
Részben olyanok, mint Jay-Z és felesége Beyoncé, akik több tízezer dollárt utaltak át, hogy a fergusoni és baltimore-i Black Lives Matter- tüntetőket óvadékkal kihozzák a fogdákból.
Az igazi nagyhal azonban nem más, mint a Magyarországról elszármazott zsidó pénzember, George Soros (Soros György), aki egy év alatt legalább 33 millió dollárt adott olyan csoportoknak, melyek az alulról szerveződő, talpalómunkát végző aktivistákat támogatják. Mindez Soros Open Society Foundation (OSF) nevű szervezetének legutóbbi adóbevallásából derült ki.
Zoom
Fergusonban kő kövön nem maradt
Soros két alapítványa kb. évi 3 milliárd dollárt kezel: a Foundation to Promote Open Society 2011-ben 2,2 milliárd dollárt, az Open Society Institute 2012-ben 685,9 millió dollárt. Soros nettó vagyona egyébként kb. 24 milliárd dollár, tehát van miből pénzelnie az agitációt és a felforgatást.
Kenneth Zimmerman, az OSF amerikai programjainak igazgatója elmondta, hogy az 1990-es évek elején történt megalakulása óta, az OSF támogatja az ilyen jellegű csoportokat. A számtalan csoport, amely a fergusoni és hasonló eseményekre ráröppent, nemcsak Soros pénzügyi támogatásán osztozott, hanem egymástól tartalmakat és felkapott kifejezéseket is átvett, egymás cikkeire hivatkozott, valamint aktív facebookos és twitteres kampányt folytatott.
A chicagói Samuel Dewitt Proctor Conference-től, a New York-i Drug Policy Alliance-től, a Make the Road New York és az Equal Justice USA-től, a washingtoni Sojournerstől, az Advancement Projecttől és a Center for Community Change-től, valamint a Gamaliel Foundationtől – mindegyiket részben Soros finanszírozza – 2014 augusztusától aktivisták buszoztak Fergusonba, ahol egészen decemberig tüntetéseket és gyűléseket tartottak.
Kassandra Frederique a Drug Policy Alliance irányvonal-igazgatójaként októberben utazott oda, hogy szolidáris legyen a fiatal szervezőkkel, és megerősítse vezetésüket. Ez a szervezet évente 4 millió dollárt kap Sorostól.
Frederique együtt dolgozik Opal Tometivel, a #BlackLivesMatter társalapítójával, ami a floridai Trayvon Martin megölése után jött létre. Az amerikai országos jogvédő szervezetek támogatásával és Soros pénzével a #BlackLivesMatter egy hashtag-kezdeményezésből, azaz twitteres mozgalomból társadalmi médiajelenséggé nőtte ki magát, és – többek között - 2014. szeptemberben országjárást és felvonulást tartott. Ezenkívül Tometi vezeti a Black Alliance for Just Immigration nevű szervezetet, amelynek Soros 2011-ben 100 000 dollárt adott.

Hamis karlendítés
Akiba Solomon, a Colorlines újságírója elmondta, hogy Bostonból, Chicagóból, Columbusból, Detroitból, Houstonból, Los Angelesből, Nashville-ből, Portlandből, Tucsonból, Washington D.C.-ből, az észak-karolinai Winston-Salemből és más városokból több mint ötszázuk utazott oda, hogy a fergusoni embereket támogassa, és a helyi mozgalmat országos szintűvé alakítsa. A Colorlines egy faji ügyekre fókuszáló internetes híroldal, amit a Race Forward ad ki, egy olyan csoport, ami 2011-ben Sorostól 200 000 dollárt kapott. A Colorlines fáradhatatlanul publikálta a fergusoni eseményeket, és erősen reklámozta a #BlackLivesMatter tevékenységét.
Solomon azt is leírta, hogy a #BlackLivesMatter felvonulás végén a szervezők olyan jogvédő csoportokkal találkoztak, mint az Organization for Black Struggle (OBS) és a Missourians Organizing for Reform and Empowerment (MORE), hogy további műveleteiket megbeszéljék. Az OBS-t és a MORE-t szintén Soros pénzeli.
2014-ben Soros 5,4 millió dollárt adott fergusoni és Staten Island-i (New York-i) alulról szerveződő csoportoknak, hogy „előremozdítsák a rendőrségi reformot, az elszámoltathatóságot és a köz általi átláthatóságot”, írta az Open Society Foundation egy 2014. decemberi blogbejegyzésben. Körülbelül a pénz felét Fergusonra irányozták elő, főleg az OBS és a MORE részére.
Az OBS, a MORE és a Dream Defenders megalapította a „Hands Up Coalition”-t, egy másik alulról szerveződő, Missouri-beli csoportot, ami azon az azóta hazugságnak bizonyult állításon alapult, hogy Michael Brown keze a levegőben volt, amikor lelőtték. A Defenderst eredetileg a Trayvon Martin-ügy támogatására hozták létre, és a Tides Foundation támogatta, ami szintén kap Soros pénzéből.
Az egyik Soros által pénzelt, a fergusoni tüntetéseket tovább szító szervezet a Gamaliel Foundation volt, egy olyan hálózat, amely alulról szerveződő, különböző vallásokat és fajokat egyesítő szervezeteket fog össze. A Gamaliel St. Louis-i társszervezete, a Metropolitan Congregations United szervezte meg 2014. októberben az Ellenállás Hétvégéjét, amikor is az USA minden részéből vallási vezetőket hívtak Fergusonba, hogy tüntessenek.
A Sojourners, egy országos evangélista keresztény szervezet, amely elkötelezett azért, hogy a hitnek cselekednie kell a társadalmi igazságosság érdekében, képviselőket küldött erre a tüntetésre; ez a szervezet 2011-ben Sorostól 150 000 dollárt kapott. Jöttek még vallási képviselők a Samuel Dewitt Proctor Conference-től (SDPC), ami 2011-ben Sorostól 250 000 dollárt kapott.

Igyekeznek mindenhová elvinni zűrzavart
A hétvégi tüntetésen a vasárnapot „Hands Up Sabbath”-nak nyilvánították, ahol a vallási vezetőket arra kérték, hogy a faji ügyekről szónokoljanak előre megadott szempontok alapján, amit egy másik vallási alapú közösségszervező csoport, a PICO állított össze. A PICO-t szintén az Open Society Foundation támogatja.
A hétvégét követően a vallási vezetőket felkérték, hogy polgári engedetlenséget vezessenek annak reményében, hogy ezért majd fogdába kerülnek, ami kiváltja a média érdeklődését. Ez így is történt.
Larry Fellows, a fent említett MAU társalapítója elmondta, hogy hogyan kezdett hozzá a szervezéshez 2014 novemberében egy, az American Civil Liberties Unionnel való interjú után. (Az ACLU kb. a TASZ megfelelője, és szintén egy Soros által támogatott szervezet). A MAU később a Gamaliel Network egyházaival állt össze partnerként. Az Advancement Projecttől képzést kaptak polgári engedetlenséggel kapcsolatban, mely szervezetről azt kell tudni, hogy 2013-ban 500 000 dollárt kapott Sorostól azért, hogy „Amerikában tisztességes és igazságos, multirasszú demokráciát építsen pereskedés, közösségszervezés támogatása, a közpolitika reformja, valamint stratégiai kommunikáció révén.”
2014. novemberben az Advancement Project találkozót hozott létre a fergusoni közösségszervezők és Obama elnök között, hogy az elnököt tájékoztassák a fergusoni helyzetről, és hogy egy munkacsoportot állítsanak fel, ami a rendőrség és a kisebbségi közösségek közötti bizalmat vizsgálja. Ezenkívül az Advancement Project néhány alkalmazottját olyan fergusoni szervezeteknek adta kölcsön, mint például a Don’t Shoot Coalition.
Az agitátorok és felforgatók megjutalmazása
A hab a tortán, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium bejelentette, hogy 163 millió dollárt fog olyan közösségi szervezeteknek átutalni, mint a MORE. Az új pénzösszeget állítólag arra fogják használni, hogy javítsák a rendőrség és a helyi közösségek közötti kapcsolatot.
Az amerikai adófizetők bizonyára örülnek, hogy a pénzük ilyen helyre megy…
(Hidra)
Források:
George Soros funds Ferguson protests, hopes to spur civil action
Kelly Riddell - The Washington Times - Wednesday, January 14, 2015
http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/14/george-soros-funds-ferguson-protests-hopes-to-spur/
Ferguson Rent-A-Mobs Exposed
Money from George Soros and others fuels the racist, anti-cop violence.
May 18, 2015
Matthew Vadum
http://www.frontpagemag.com/2015/matthew-vadum/ferguson-rent-a-mobs-exposed/