Az SPA hivatalos hírügynökség péntek késő este idézte a szaúdi külügyminisztérium illetékesének nyilatkozatát, amely az első hivatalos reagálás volt azokra a bírálatokra, amelyek sürgették, hogy az olajban gazdag Arab-öböl menti államoknak többet kellene tenniük a szíriai menekültek kálváriájának rendezése érdekében.
Az illetékes hangsúlyozta, hogy a királyság nem tekint a befogadottakra menekültként, "nem helyezi el őket táborokba, biztosítandó méltóságukat és biztonságukat".
Mint mondta, a befogadottak szabadon mozoghatnak az országban és több százezer ember, aki a maradás mellett döntöttek, kapott tartózkodási engedélyt, biztosítva számukra a munkához, oktatáshoz és az ingyenes orvosi ellátáshoz való jutást.
Az illetékes nem szólt arról, pontosan hány szíriai menekült telepedett le az országban. Az olajban gazdag monarchiában élő szíriaiak számáról az elmúlt napokban eltérő sajtójelentések láttak napvilágot, a legtöbb cikk 500 ezer emberről szólt, akiknek többsége azonban vendégmunkásként tartózkodik a monarchiában. Az ENSZ emberi jogi bizottságának 2015-ös jelentése szerint jelenleg 561 menekült él Szaúd-Arábiában, de a nyilvántartásból az érintettek állampolgársága nem derül ki.
(MTI)
Kapcsolódó: