Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte meg 39,4 százalékkal a vasárnap tartott bécsi tartományi választást az előzetes végeredmények szerint, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyan második lett, de az eddigi legjobb eredményét érte el Bécsben.
Az FPÖ 32,3, a Zöldek pártja 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6 százalékos eredménnyel kezdheti meg a munkát a tartományi parlamentben. A választási részvétel 74,4 százalékos volt.
A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.
Az eredmény azt jelzi, hogy az utolsó pillanatos mozgósítás és az "állítsuk meg Strachét" üzenet működött. Rosszul szerepelt a Néppárt, nem érte el a 10 százalékot sem, és szerencsére a vártnál rosszabb a zöldek eredménye is.

Häupl 1994 óta vezeti Bécs tartományt
Amint azt Michael Haupl polgármester már korábban mondta, az eredmény üzenet a szociáldemokratáknak: semmi sem maradhat a régiben. "Retró politikával" nem lehet folytatni - üzente a választóknak és a kormánynak egyaránt. Miközben a bécsi választásoknak nincs közvetlen hatása az országos politikára, a bécsi eredmény alapján Werner Faymann kancellárnak is van oka aggódni és újragondolni, hogy miképp irányítja a koalíciót az elkövetkező években.
A választások napján készített telefonos és online kutatás alapján a választók számára a legfontosabb kérdés a migránsügy volt. A választók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez a kérdés fontos vagy nagyon fontos. Ugyanakkor ez alacsonyabb szám, mint két héttel ezelőtt a felső-ausztriai választások esetén, ahol a választók 63 százaléka állította, hogy számára a migránskérdés volta választás legfontosabb szempontja.
A választás legfőbb kérdése az volt, megtörténik-e a betolakodóellenes fordulat Bécsben.
Korábban írtuk: a szavazás véget ért, szoros a küzdelem
A választásokat megelőzően készült felméréseken, valamint a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló becslése szerint az SPÖ 34,5-37,5, az FPÖ 33-36 százalék közötti eredményre számíthat.
Szoros küzdelem bontakozott ki a vasárnapi bécsi tartományi választásokon az eddigi polgármestert adó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a "szélsőjobboldali" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között - erről tanúskodnak az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) az urnazárást követően ismertetett első becslések - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.
A SORA közvélemény-kutató intézet a választásokat megelőzően készült felméréseken, valamint a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló becslése szerint az SPÖ 34,5 és 37,5 százalék közötti eredményre számíthat, míg az FPÖ 33-36 százalékra.
A szavazás vasárnap reggel 7 órakor kezdődött és 17 órakor ért véget.
Korábban írtuk: Az Osztrák Szabadságpárt történelmi vereséget mérhet a szocikra a bécsi tartományi választásokon
Vasárnap reggel hét órakor megkezdődtek a tartományi és a kerületi választások Bécsben, az előrejelzések szerint magas részvételi arány várható.
Bécs csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhatnak, és a voksolásra további 185 ezer bécsi lakhelyű európai uniós állampolgár jogosult. A választási részvétel 2010-ben 67,6 százalékos volt.
A politikai erők a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdenek meg. Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntenek a szavazók.
A csaknem 1500 szavazóhelységet 17 órakor zárják az osztrák fővárosban, az első eredménybecsléseket 18 óra körül teszik közzé.
A szakértők szerint a mostani választásokon a bécsi Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága negatív rekordot, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig történelmi eredményeket könyvelhet majd el. A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ-nek 36, az FPÖ-nek 35 százalék a támogatottsága, ez az arány azonban az utolsó órákban is könnyen megfordulhat.
Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, öt százalékpontot veszítve az előző választásokon elért támogatottságához képest. Az FPÖ 2010-ben több mint tíz százalékpontot javítva 26 százalékot szerzett, így Bécs tartomány második legerősebb pártja lett.
A legutóbbi, 2010-es választásokon az SPÖ 49, a Zöldek 11, az FPÖ 27, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 13 mandátumot szerzett.
A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért koalíciós partnert kellett keresniük. Bécset közös kormányzásban az SPÖ és a Zöldek pártja irányítja a jelenlegi ciklusban, hasonló felállású közös kormányzás nincsen más osztrák tartományban. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Őrvidék és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja.
2010-ben az ÖVP bécsi népszerűsége szintén megtört, 2010-ben 14 százalékos eredményt ért el. A felmérések szerint idén még kevesebb támogatóra, tíz százalék körüli eredményre számíthatnak.
Az FPÖ eddigi legjobb Bécsben elért választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor Jörg Haider vezette a pártot.
Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere várhatóan az eddigi legnehezebb választási küzdelme elé néz. Häupl 1994 óta vezeti Bécs tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban.
Az osztrák főváros egyben a kilenc osztrák tartomány egyike. A fővárosi közgyűlés tagjai egyúttal a tartományi tanács tagjai, a bécsi főpolgármester pedig a bécsi tartományfőnök. Vasárnap vezetőket választanak a 23 bécsi kerületben is.
(MTI - Origó nyomán)