Jól jött a Bassár el-Aszadhoz hű szíriai hadseregnek az orosz bombázás: csapataik sikereket értek el olyan nyugati területeken, amelyeket korábban hónapokig az iszlamista "kormányellenes felkelők" (szélsőséges terrorcsoportok - a szerk.) uraltak – írja a Reuters. A hírügynökség szerint a leglátványosabb előretörést Idlib tartományban érték el a kormánykatonák, a Hezbollah fegyvereseivel közösen.
A katonák az előrenyomulás után közelebb kerültek az iszlamisták megerősített állásaihoz. Szíria állami hírügynöksége is beszámolt a támadásokról. Azt írták, hogy a katonák megsemmisítették a terrorista szervezetek fegyvereit, lőszereit és egyéb felszereléseit, ötven felkelő pedig meghalt az orosz légicsapások következtében.
Egy libanoni tévé információi szerint a Hezbollah egyik vezetője is meghalt az harcokban. Ő a szervezet Szíriában harcoló egységeinek parancsnoka volt. A Reuters egy helyszínen tartózkodó forrástól megtudta, hogy az Iránnal szövetséges szervezet vezetői 3000 katonát vezényeltek a térségbe, hogy támogassák Aszad csapatait.
Idlib tartomány nagy részét az al-Kaidához köthető al-Núszra front tartja ellenőrzése alatt. Ennek a terrorcsoportnak a támogatója volt többek között a László Petra előtt orra bukó "fociedző" is. A területen vannak még más, kisebb iszlamista csoportok, ezek egymással és az al-Kaida fiókszervezetével szövetségben harcolnak.
Ez a vidék fontos Aszad elnöknek, mert közel van ahhoz a tengerparti sávhoz, ahol a hozzá hűséges alavita lakosság él.
(Origó nyomán)