Újraindították a szendai atomerőmű második blokkját is csütörtökön, Japánban így jelenleg már két atomreaktor üzemel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállított 43 üzemképes reaktor közül.
A Japán déli Kjúsú szigetén lévő kétreaktoros szendai atomerőmű első blokkját augusztusban indították újra, miután a reaktor megfelelt a világ legszigorúbb biztonsági előírásainak, amelyeket Tokió dolgozott ki.
Az üzemeltető Kyushu Electric Power társaság (Kepco) a múlt hónapban fejezte be a 157 fűtőanyagrúd behelyezését a 890 megawatt teljesítményű reaktorba, szerdán pedig már csak a végső biztonsági ellenőrzéseket végezte.
A reaktor az újraindítást követő tizenkét órán belül éri el a stabil, tartható maghasadási szintet. A blokk által termelt elektromos energiát október 21-től vezetik a villamosenergia-rendszerbe. Ezután folyamatosan emelik a reaktor teljesítményét, amit újabb ellenőrzések követnek. A maximális teljesítményén november közepétől kezd üzemelni a reaktor – áll a Kepco közleményében.
A társaság elnöke szerint a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetik a reaktor biztonságos működésére. A szendai atomerőmű második reaktorának jobboldali főturbináját azonban a létesítmény 1985-ös megépítése óta nem cserélték, ami hírügynökségi jelentések szerint aggodalmakra adhat okot. A Kepco szerint az ezzel kapcsolatos munkálatokat csak 2018-ban kezdik meg, addig viszont garantált a létesítmény biztonságos működése.
Az erőmű első blokkjának augusztusi újraindításával véget ért egy közel kétéves szünet a japán atomenergia-termelésben. A kormány további, az új és szigorú szabályozásoknak megfelelő reaktorok beindítását tervezi. Korábban az idén a Shikoku Electric Power társaság egyik, és a Kansai Electric Power társaság két másik blokkja is megkapta az engedélyeket a kormánytól az újraindításhoz.
A 2011. március 11-i nagy erejű földrengés és pusztító szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három reaktorának magja leolvadt. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, és a történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról. A katasztrófa egyik következményeként két éve mind a 43 üzemképes japán reaktort leállították a biztonsági rendszereik megújításáig.
(MTI)