Kerítést építhetnek vagy valamilyen más műszaki akadályt, ha súlyosbodik Szlovéniában a menekültválság – ezt mondta Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter csütörtökön a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. Arra nem tért ki, milyen egyéb szigorításokat vagy intézkedéseket vezethetnek be, de jelezte: mindenre van forgatókönyvük.
A szlovén kormány azokat az intézkedéseket vitatta meg csütörtökön, amelyek hatályba léphetnek, ha súlyosbodik az országban a menekültválság.
"Éberen figyeljük, mi történik az osztrák oldalon" – mondta a belügyminiszter, majd hozzátette: értesüléseik szerint Ausztria nem zárja le Szlovéniával közös határát, hanem olyan intézkedéseket vezet be, amelyekkel könnyebben szavatolja országa biztonságát.
Karl Erjavec külügyminiszter a kormányülés után a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormány "menet közben" hoz döntéseket. A fontos az, hogy Ausztria és Bajorország továbbra is fogadja a migránsokat. És amíg ez így van, a jelenlegi intézkedések elegendők – tette hozzá.
Ha Ausztria megerősíti határvédelmét, ahhoz Szlovéniának is alkalmazkodnia kell, és hasonló intézkedéseket kell bevezetnie – jelezte.
(MTI)