A péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani az oláh hatóságok, a belvárosi szórakozóhelyen kiütött tűz 27 ember halálát okozta, közülük 17-nek a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani - jelentette be Raed Arafat helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója szombat reggel, az oláh kormány mellett működő válságstáb ülése után.
A tűzvész nyomán a mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen. Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető.
A nem éppen oláhosan csengű nevű, Szíriában született Arafat (Bukarestben tényleg tudhatják, hogy kell a beváéndorlók hóna alá nyúlni - a szerk.) szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok sérült súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjai megégtek, nem tud önállóan lélegezni.
Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter elmondta: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott, minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztető gépeket hoztak más egészségügyi intézetekből. A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket.
A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.
Péntek este Bukarest belvárosában egy ipari csarnokból kialakított szórakozóhelyen, a Colectiv klubban rendezett ingyenes rockkoncerten ütött ki a tűz. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt a teljes mennyezetre átterjedt.
A zsúfolt teremben néhány száz fiatal szórakozott. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni. "Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben" - mondta az egyik túlélő.
A teremben a tűz eloltása után 26 holttestet találtak a hatóságok, egy ember pedig kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe.
Klaus Iohannis államfő Facebook-üzenetben fejezte ki együttérzését a tragédia sújtotta családoknak, Victor Ponta miniszterelnök pedig szombat délre rendkívüli kormányülést hívott össze.
(MTI nyomán)