Angela Merkel korábban kijelentette, hogy a szíriai "menekülteket" minden korlátozás nélkül befogadja Németország. Ekkor indult meg az azóta sem apadó sáskahad a Balkánon keresztül Németország irányába, s azokban a derűs napokban szelfizett a várható bukása után akár háborús bűncselekmény elkövetésével is vádolható "német" kancellár. Bebizonyosodott, hogy a Párizsban végrehajtott tömegmészárlás legalább egyik elkövetője szíriai "menekült" volt - írja a BBC-re és a Reutersre hivatkozva a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Az Európát óvó Anginak hála fényképes adatbázisunk is lehet a jövő potenciális terroristáiról - képünk illusztráció (Fotó: GettyImages)
Miközben tegnap este zajlott a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés, a stadion közelében fölrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő, akiről mostanra kiderült, hogy szíriai "menekült" volt. A rendőrségi ügyekkel is foglalkozó egyik görög helyettes miniszter ugyanis közölte, hogy a stadionnál magát fölrobbantó terrorista ez év október 3-án Lérosz szigetén keresztül távozott Európába, de előzőleg a szigeten a görögök menekültstátuszba vették, ujjlenyomatot is vettek tőle. Végül is az ujjlenyomat alapján azonosították be a franciák a terroristát, amiből megértjük, hogy a migránsok miért tiltakoznak, tagadják meg az ujjlenyomatvételt.
A párizsi stadion környékén önmagát fölrobbantó szíriai terrorista előzőleg Szíriában kapott katonai kiképzést, majd október elején a balkáni útvonalon érkezett el egészen Párizsig. Egyébként a Párizsban tegnap este vérfürdőt végrehajtó terroristák, mind a nyolcan az Iszlám Állam szíriai táborában kaptak katonai kiképzést.
El-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Mi is megvonatoztattuk a jámbor menekültet - de nem úgy
A horvát RTL televízió számolt be arról, hogy Horvátországon és Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak.
Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.
AZ M1 úgy tudja, hogy A szír útlevél tulajdonosa október 3-án volt Görögországban, 8-án Valkóapátin, vagyis a horvát-magyar határzár előtt egy héttel végigvonatozott Magyarországon, Ausztrián, így jutott az Unióba és ment tovább Párizsba.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.
Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet - mondta.
(Híradó - MTI nyomán)
2. frissítés: A szerbiai Blick exkluzív információi szerint a nyolc párizsi merénylő egyike, a 25 éves Ahmed Almohammad a menekültek közé vegyülve, a balkáni útvonalon át jutott be Nyugat-Európába. Magyarországon is keresztül utazhatott
Zoom
Hát nem dédelgetni való?
A francia hatóságok az egyik robbantás közelében talált útlevél adatait küldték el információszerzés céljából az Európai Unió valamennyi tagországának hatóságaihoz. A Blick szerint így derült ki, hogy a görög hatóságok október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták a szíriai útlevél tulajdonosát, az 1990-ben született Ahmed Almohammadot. A dokumentum annak az öngyilkos merénylőnek a maradványai közelében hevert, aki a Stade de France stadion közelében robbantotta fel magát.
Az útlevél tulajdonosa menekültként érkezett Görögországba, a férfitól ujjlenyomatot is vettek a török partokhoz közeli szigeten. Lérosz egyike annak az öt görög szigetnek, ahol nagy számban lépnek be az Európai Unió területére a menekültek, és a balkáni útvonalon át folytatják útjukat Nyugat-Európa felé.
A Blick információi szerint a 25 éves férfi október 7-én Macedónia felől, Miratovic közelében lépte át a szerb határt. A magyar-szerb határon ekkor már hetek óta állta kerítés, de valószínűleg még éppen átjuthatott a horvát-magyar határon, amelyet csak október 17-én zártak le. A Daily Mail szerint innen folytathatta útját Ausztriába.
(Blikk)
3. frissítés: Már bent vannak azok, akiknek "be kellett jutniuk"
A Vecernji List horvát napilap vasárnap arról írt: több jel is utalt arra, hogy terroristák is lehettek a migránsok között - tudósít az MTI.
Aggodalomra kellett volna okot adjon, hogy a horvát hatóságok olyan tartalmakat találtak a bevándorlók által eldobott vagy elhagyott telefonokban, amelyek kódolt üzenetek voltak, valamint olyan térképeket, amelyeken be voltak rajzolva a horvát-szerb határszakasz aknásított területei, amelyhez a lap szerint "átlagos menekült" nem juthatott volna hozzá.
Míg a szoci Zoran Milanovic, horvát ügyvezető miniszterelnök nem lát veszélyt a migránsok áradatában, addig a köztársaság elnök hivatala és Kolinda Grabar-Kitarovic jobboldali államfő aggódva figyeli az eseményeket - írta a lap.
Az újság név nélkül idézi az elnöki kabinet egyik munkatársát, aki szerint abszurd, hogy Európa most kezd drótkerítés építésébe, "az után, hogy már bent vannak azok, akiknek be kellett jutniuk".