A burka betiltását javasolta a Keresztényszociális Unió (CSU) – írja a The Local német kiadása. A Bajorországban kormányzó, a német kormányban kisebbik koalíciós partner többször kritizálta már a kancellárt öngyilkos menekültpolitikájáért.
"Mielőbb el kell fogadni a törvényt" – jelentette ki a bajor pénzügyminiszter. Ilse Aigner szerint fontos az arc elfedésének tiltása. Érvelése szerint a burka ellentétes a "szexuális egyenlőségről vallott elvekkel" és a német társadalmi normákkal.
"Amikor én Iránba mentem, felvettem a kendőt. Ugyanígy elvárom az arab világból érkezőktől, hogy ha idejönnek, ne fedjék el az arcukat" – mondta Aigner. Bajorországban tavaly megtiltották az iskolákban a tanároknak, hogy burkát hordjanak. Igaz, két évvel ezelőtt egy kormányzati jelentés felvetette, hogy a teljes tiltás "alkotmányellenes lehet".
Franciaországban már 2011 óta él a tilalom a burkára. Az arcot teljesen elfedő ruha mellett tilos a csak szemet szabadon hagyó nikáb is. Tavaly a strassburgi emberi jogi bíróság megerősítette, hogy a szabályozás érvényben maradhat. Ez ellen egy pénzbírságra ítélt nő lépett fel, ám a bíróság kimondta, hogy a társadalmi együttélés érdekében jogos betiltani az arcot elfedő öltözet nyilvános viseletét.
(The Local - Index nyomán)