A moszkvai Puskin téren őrizetbe vettek 33 ellenzéki aktivistát szombaton egy olyan tüntetésen, amelyet nem engedélyeztek a hatóságok. A rendőrség oszlatta fel a tömeget. Az „alaptörvény tisztelete" nevű demonstrációt az 1993. december 12-én elfogadott orosz alaptörvény évfordulóján rendezték meg. Az egyik ellenzéki párt vezetőjét állítólag azért vitték be, mert a helyszínen munkások akartak egy karácsonyfát felállítani.
A tüntetésen szórólapokat akartak osztani, amelyeken az orosz alaptörvényben biztosított jogokat sorolták fel, és azt, hogy az aktivisták szerint ezeket a jogokat hogyan sértették meg Oroszországban.
Az őrizetbe vettek között volt Szergej Mitrohin, a Jabloko (Alma) nevű liberális ellenzéki párt vezetője is, aki az AFP francia hírügynökségnek telefonon nyilatkozott arról, hogy három rendőr vette őrizetbe, majd egy rendőrörsre kísérték. Elmondása szerint azt mondták neki a rendőrök, hogy saját biztonsága érdekében tartóztatták le, mivel a tüntetés helyszínén munkások egy nagy karácsonyfát akartak felállítani.
Mitrohin korábban a Twitteren közzétett egy képet, amelyen ő és tíz másik aktivista látható egy rendőrőrsön. Egyikük kezében egy transzparens volt, amin a "tiszteld alaptörvényünket" felirat volt olvasható.
Az orosz törvények szerint ha valaki hat hónap alatt kétszer is vét az egyesülési és gyülekezési szabályok ellen, büntetőjogi következményekkel számolhat.
A hét elején egy ellenzéki aktivistát a gyülekezési szabályok ismételt megsértése miatt három év szabadságvesztésre ítélték.
(MTI)