Az Európa Tanács (ET), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) hangnemváltást szorgalmaz Magyarországon a menekültekkel kapcsolatban - derül ki az ET által hétfőn kiadott közleményből.
A nemzetközi szervezetek azt kérik, hogy Magyarország tartózkodjon az olyan politikáktól és gyakorlatoktól, amely az intoleranciát, a félelmet és az idegengyűlöletet táplálja a menekültekkel és migránsokkal szemben.
"A szervezetek közösen hallatják hangjukat, hogy felszólítsák a magyar vezetést, tegye magáévá az emberség igaz szellemét, és segítsen azoknak, akik akaratuk ellenére, a döntés lehetősége nélkül kényszerültek elhagyni otthonaikat, és most Európában keresnek menedéket" - áll a kommünikében.
Az ET, az UNHCR és az EBESZ ODIHR álláspontja az, hogy a kormány által a közelmúltban indított tájékoztatási kampány a háború és más konfliktusok elől menekülőket bűnözőnek, behatolónak, határsértőnek, terroristának állítja be vallási meggyőződésük és származásuk alapján. A szervezetek szerint: "nem ez az első ilyen kormányzati kommunikációs kampány Magyarországon".
A szóban forgó szervezetek hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a magyar kormány ismerje el: a menekültek traumák, tragédiák és veszteségek átélése után érkeznek Európába, hogy reményre és az újrakezdés lehetőségére leljenek a háború és a konfliktusok megpróbáltatásai után.
Az ET, az UNHCR és az EBESZ ODIHR úgy véli, hogy az Európai rendszer részeként Magyarországgal szemben az az elvárás, hogy járuljon hozzá a kontinens második világháború óta legsúlyosabb menekültválságának kezeléséhez, és tartsa tiszteletben nemzetközi jogi kötelezettségeit.
(MTI)