A legutóbbi lengyelországi parlamenti választásokon a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság Pártja (PiS) kiütéses győzelmet aratott a mindenféle „lengyel” posztkommunista, balos és álliberális pártok fölött. Kaczyński nemzeti és keresztény pártja abszolút többséget élvez a Szejmben. A kormányzópárt hívei azonban nagy bűnt követtek el: hatalmas transzparensen azt állították, hogy a zsidó szabadkőművesek veszélyt jelentenek a lengyelekre, s ezért még a felszámolásukat is követelték – olvasható az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma című izraeli hírportálon.
Zoom
A kifogásolt transzparens Varsóban
Kíváncsiak vagyunk, hogy mikor és mennyire megalázkodva kér bocsánatot a zsidóktól a PiS októberi választási győzelme után hivatalába nemrégiben beiktatott Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, vagy netán a kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke, Jarosław Kaczyński.
Zoom
Jarosław Kaczyński, a PiS kormányzópárt elnöke
De nézzük, végül is mi is történt, amiért Izrael és a világ zsidósága mindenképpen elégtételt követel a lengyel kormányzópárt legfelsőbb vezetésétől!
Vasárnap a Jog és Igazságosság Párt hívei a varsói Három kereszt teréről kiindulva vonulásos tüntetést tartottak. A felvonulók egyik nagyméretű transzparensén ez volt olvasható: „Követeljük a kormánytól a zsidó szabadkőművesek tevékenységének felszámolását Lengyelországban, mert ez a tevékenység fenyegetést jelent a lengyelekre!”
A Likud-kormány által működtetett izraeli hírportál szerint a varsói tüntetés kiindulópontjául szolgáló Három kereszt téren megvilágított másik óriástranszparens fölirata is súlyos antiszemita üzenetet közvetített: „Őrizzük meg a Jog és Igazságosság eredeti értékeit!” (Hogy ebben mi az antiszemitizmus, azt olvasóink dús fantáziájára bízzuk – H. J.)
Az izraeli hírportál azt is nehezményezi, hogy a lengyel sajtó egyáltalán nem figyelt föl a fentebb említett antiszemita feliratokra, nem ítélte el azokat. (Ismerve a magyarországi sajtó elkötelezettségét, nyugodtan állíthatjuk, hogy nálunk ilyesmi nem fordulhatna elő – H. J.) Ezért aztán a varsói izraeli nagykövetség volt kénytelen erélyesen tiltakozni.
Miháél Sobelman, a zsidó nagykövetség sajtószóvivője a következő szövegű levelet írta Tomasz Sakiewicznek, a Gazeta Polska (Lengyel Újság) című lap főszerkesztőjének: „Ezek a súlyos megnyilvánulások emlékeztetnek engem 1968 márciusára. De nem csak engem, hanem Izrael többi lakosát, de másokat is. Valószínűleg egyetért velem abban, hogy (az említett feliratokat magasba emelők) jóval nagyobb fenyegetést jelentenek Lengyelország jó hírnevére a nagyvilágban, mint az itt maradt maroknyi zsidóra” - írta a varsói izraeli nagykövetség sajtófelelőse.
Zoom
Miháél Sobelman, a tiltakozó izraeli sajtószóvivő
Hering J. - Kuruc.info