Az új évben sem csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma, szilveszter éjszaka óta 7 ezer migráns lépte át a jelenlegi szerb-horvát határt - közölte a horvát belügyminisztérium vasárnap a honlapján.
A tárca adatai szerint a magyar-"szerb" zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.
A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy új szabály lépett érvénybe január elsejétől a "menekültek" szállítását illetően a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Síden felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a kontinenshódítók pontos neve és származási országa, továbbá a horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940-en szállhatnak fel. Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt.
A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak - írta a lap.
Szlovénia a múlt héten a betolakodók szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok ember fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek.
Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter újságíróknak azt mondta: Szerbia számára nem okoz gondot az új szabály betartása, tekintettel arra, hogy ilyen lista készül Presevóban, a macedón-szerb határon, ahol mindenki megfelelő dokumentumot kap.
(MTI nyomán)