Éjféltől visszaállították az útlevél-ellenőrzést a svéd hatóságok a dán-svéd határon. Ezzel akarják lelassítani az illegális bevándorlást – jelentette az M1 helyszíni tudósítója hétfő reggel.
Koppenhágában kerítéssel választják szét az utasokat és a bevándorlókat, ezért a pályaudvarokon és a repülőtéren óriási tömeg lehet ma hajnaltól. A svéd vasúttársaság bejelentette: mivel képtelenek minden embert egyenként ellenőrizni, inkább leállítják a vonatokat Dánia és Svédország között. Dánia szerint káoszt okozhat az ellenőrzés.
A lépésről szóló törvényt a svéd parlament, a Riksdag még december közepén fogadta el. Az intézkedés a jogszabály szerint akár három évig is hatályban maradhat. Az útlevéllel vagy más, beutazásra jogosító okmánnyal nem rendelkezőket a svéd hatóságok visszafordítják a határról.
A törvény szerint az útlevél-ellenőrzés elvégzéséért a két ország között közlekedő vonatok, buszok és kompok üzemeltetőit terheli a felelősség. Az érintett közlekedési cégek korábban élesen bírálták a törvényt, és a többletköltségekre, valamint a logisztikai nehézségekre hivatkozva már csökkentették a Svédországba tartó járataik számát.
A lépést bírálta Dánia, Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök figyelmeztetett, hogy országa a svéd intézkedés miatt arra kényszerülhet, hogy visszaállítsa az ellenőrzést a dán-német határon. Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén.
Frissítés: Dánia is visszaállította a határellenőrzést a dán-német határon

Dánia hétfőn visszaállította a határellenőrzést a dán-német határon - jelentette be Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, aki szerint az intézkedéssel Koppenhága a papírok nélkül érkező menedékkérőknek akarja útját állni.
A kormányfő már akkor értésre adta, hogy kormánya megteheti ezt a lépést, amikor Svédország bejelentette: okirat-ellenőrzést vezet be a dán határon.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy reagált, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet veszélybe került. "Schengen nagyon fontos, de veszélyben van" - mondta a német diplomácia vezetője.
(Híradó - MTI)