A nemzetközi közösségnek a jelenleginél igazságosabb megoldást kell találnia a szíriai menekültválság terheinek megosztására, s ennek keretén belül több tízezer szíriai menekültet kellene áthelyezni a Szíriával szomszédos, a menekültáradattal megküzdeni képtelen országokból - közölte Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa hétfőn Jordániában.
Grandi úgy fogalmazott: a nemzetközi közösségnek "sokkal ambiciózusabban kellene eljárnia" a menekültek áthelyezését illetően. "Hatalmas számokról beszélünk (...) tízezres nagyságrendről" - mondta.
Leszögezte, hogy "a felelősség jobb megosztására van szükség nemzetközi szinten", mert a menekültválság megoldása nem csak a Szíriával szomszédos államok ügye. Azt is hangsúlyozta, törvényes lehetőséget kell teremteni a menekültek egy része számára, hogy elhagyhassák a túlterhelt országokat.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik három szomszédos ország - Jordánia, Törökország és Libanon - területén. A 4,5 milliós Jordániába mintegy 1,4 millió menekült érkezett.
Abdalláh Enszúr jordániai miniszterelnök Grandival folytatott tárgyalásait követően hangsúlyozta, hogy "Jordánia kis ország korlátozott erőforrásokkal, képességeit meghaladó gazdasági nehézségekkel néz szembe, ennek ellenére nyitva tartja határait a szíriai menekültek előtt". Ugyanakkor megjegyezte, hogy Ammán több segélyt vár a nemzetközi közösségtől.
Grandi és Enszúr tárgyalt annak a mintegy 17 ezer szíriainak a sorsáról is, akik a jordániai határ közelében, a sivatagban gyűltek össze, miután a jordániai hatóságok nem engedték be őket az országba. Velük kapcsolatban a jordániai kormányszóvivő korábban azt mondta, attól tartanak, hogy az Iszlám Állam tagjai lehetnek a tömegben, miután a menekültek a dzsihadista szervezet által uralt területekről érkezetek, s ezért csak fokozatosan, átvilágítás után engedik be őket.
Az ENSZ-főbiztos ezzel kapcsolatban azt kérte a jordániai hatóságoktól, hogy növeljék a beengedések ütemét.
(MTI)