Miro Cerar szlovén kormányfő a macedón-görög határ megerősítését javasolja az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) segítségével, az Európai Bizottság támogatja az elképzelést - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.
A szlovén kormányfő javaslata szerint az uniós tagországoknak pénzzel, technikával és személyzettel kellene támogatnia Macedóniát a Görögországgal közös határának biztosításában. A határőrizet megerősítésével napokon belül jelentősen csillapítani lehet a Törökország felől Görögországon keresztül érkező menekülthullámot - írta a lap beszámolója szerint Miro Cerar a tervet ismertető levelében.
Az Európai Bizottság támogatja a szlovén javaslatot, és szeretne a lehető leggyorsabban jogi lehetőséget teremteni a Frontex bevetésére az Európai Unión kívül, például Macedóniában.
Az uniós belügyminiszterek hétfői értekezletének margóján külön megbeszéléseket folytatnak majd a szlovén javaslatról - írta a Bild am Sonntag. A beszámoló szerint a német kormány egyelőre tanulmányozza a ljubljanai vezetés tervét.
A szlovén elképzelés alapján a migránshullámmal érkező emberek Görögországban rekednének - írta a Bild am Sonntag, amelynek testvérlapja, a Bild című újság korábban már beszámolt egy hasonló tervről. Online kiadásában január 18-án megjelent cikke szerint a Brüsszelben, Berlinben és Bécsben formálódó válságkezelési tervek alapján az az egyik lehetséges "forgatókönyv", hogy a Frontex segítségével megerősítik a macedón-görög határt, ha Görögország nem tudja feltartóztatni a sáskajárást.
Az új határigazgatási rendszert március közepén vezethetnék be, következménye pedig az lehet, hogy Görögország "mega-menekülttáborrá", az EU menekültelosztási és menekültkitoloncolási központjává válik - írta a Bild, amely szerint az athéni vezetés cserébe pénzügyi támogatásra számíthatna.
(MTI nyomán)