A Hamász fegyveres szárnyának hét tagja életét vesztette a Gázai övezet északi részén egy alagútban, amely beomlott - közölte csütörtökön Twitter-üzenetében az Ezzedín al-Kasszám Brigádok, a palesztin szervezet katonai szárnya.
"Az al-Kasszám Brigádok sajnálja, hogy hét tagja meghalt az ellenállás egyik alagútjában végzett munkálatok közben" - fogalmazott a szervezet. A baleset szerdára virradó éjjel történt.
A baleset ismét rávilágít a Hamász által vezetett és Izrael által blokád alá helyezett palesztin enklávéban épülő alagutak ügyére. Különböző biztonsági források szerint a Hamász újraépítette az Izrael 2014-es gázai népirtása során lerombolt alagutakat, és állítólag katonailag ismét készen áll egy összecsapásra.
Az Izrael által 2014 nyarán indított, ötvennapos Erős Szikla-offenzívában az ENSZ adatai szerint összesen 2200 palesztint - többségük civil - öltek meg a Gázai övezetben.
Izraeli részről 73 ember halt meg, közöttük 67 katona. A Hamász által ellenőrzött palesztin területen 11 ezren sebesültek meg a harcok következtében és mintegy százezren váltak belső menekültté.
Ezzel párhuzamosan az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy csütörtökre virradó éjjel Kelet-Jeruzsálemben őrizetbe vette a Hamász egyik parlamenti képviselőjét, akit "terrorista tevékenységben" való közreműködéssel gyanúsítanak.
Az izraeli hatóságok Mohamed Abu Tirt korábban egy éven át tartották fogságban bírósági ítélet nélkül, de 2012-ben elengedték.
(MTI nyomán)