Moszkva beleegyezett, hogy azok a menedékkérők, akiknek kérelmét a norvég hatóságok elutasították, tartózkodási engedélyhez jussanak Oroszországban - közölte a norvég igazságügyi minisztérium egyik munkatársa, a szerdán Moszkvában e kérdésben tartott egyeztetések egyik résztvevője.
Az igazságügyi tárca tisztségviselője hozzátette, az orosz fél számára nem megfelelő az, ha az érintett személyek az észak-norvégiai Storskog határátkelőnél lépnek orosz földre, az elutasított menedékkérőket repülőgéppel kell Moszkvába szállítani.
Az orosz törvények értelmében Storskognál tilos a gyalogos határátkelés, ezért a Norvégiába igyekvő menedékkérők korábban kerékpárral keltek át a norvég-orosz határ ezen szakaszán.
Tavaly összesen 5500 menedékkérő utazott Norvégiába az északi sarkköri orosz határon át.
A schengeni zóna egyik legészakibb határátkelőjének számító storskogi átkelőnél - a Norvégia és Oroszország közötti egyetlen határállomásnál - kialakult helyzet hónapok óta tartó viszályt okozott a két ország között.
A skandináv ország kormánya korábban úgy döntött, hogy mivel számos menedékkérő Oroszországban élt, vagy tartózkodási engedélyt kapott a szomszédos országban, mielőtt Norvégiába érkezett, Oslo őket ugyanazon az úton visszaküldi Oroszországba.
Közülük kétszázan azonban visszatértek, miután két héttel ezelőtt az orosz hatóságok nem engedték be őket.
(MTI)